Capitala Lituaniei devine cea mai mare cafenea în aer liber

28 Apr 2020 | scris de A.A.
Capitala Lituaniei devine cea mai mare cafenea în aer liber

Autoritățile locale din Vilnius, capitala Lituaniei, au anunțat că vor ceda spațiile publice barurilor și cafenelelor din zonă, anunță The Guardian.

Vilnius va deveni prima capitală din lume creată ca o mare cafenea în aer liber cedând toate spațiile publice către patronii restaurantelor și cafenelelor pentru a putea extinde terasele și a menține astfel distanța socială a clienților. Aceste măsuri vin pentru a spriji domeniul cel mai afectat de pandemie și pentru a menține sănătatea psihică a locuitorilor atât de greu încercată în ultima vreme.

Statul baltic a înregistrat 1.344 cazuri confirmate și doar 44 de decese în urma infectării cu coronavirus și a permis barurilor și restaurantelor să-și reia activitatea doar pe terase, iar de la începutul săptămânii au fost deschise saloanele de înfrumusețare și toate magazinele printr-o nouă etapă a relaxării restricțiilor.

Ministrul sănătății a îndemnat la prudență și a impus măsuri stricte de distanțare fizică. Maganizele sunt obligate să limiteze numărul de clienți din interiorul lor, purtarea măștilor de protecție este obligatorie în toate zonele publice, iar barurile și restaurantele trebuie să asigure o distanță de minim 2 metrii între mese.

Aceste măsuri au creat o problemă pentru restaurantele din centrul vechi al capitalei. Străzile înguste unde sunt amplasate marea majoritate a cafenelelor și localurilor de consum ar putea să amplaseze un număr extrem de redus de mese.

Primarul Vilnius, Remigijus Simasius a anunțat că toate piațetele, toate străzile, toate parcările își vor ceda spațiul restaurantelor fără să se plăteasccă vreo taxă suplimentară pentru a putea respecta toate măsurile impuse de guvern și a-și continua activitatea economică. ”Siguranța cetățenilor este prima noastră prioritate tocmai de aceea aceste măsuri vin în sprijinul clienților, cât și în sprijinul patronilor pentru a asigura continuitatea activității, pentru a asigura noi locuri de muncă, pentru a păstra capitala noastră în viață”, a adăugat primarul.

Până acum 8 spații publice au fost deja cedate, inclusiv Cathedral Square, cea mai mare piață, restaurantele au început amenajarea zonelor, iar municipalitatea dă asigurări că vor continua acest proces pe toată perioada verii. Comercianții au depus deja 160 de solicitări pentru lărgirea spațiilor de servire.

Alte stiri din Externe

Ultima oră