Alegeri anticipate în Marea Britanie pe 12 decembrie. UE a amânat Brexitul

30 Oct 2019
Alegeri anticipate în Marea Britanie pe 12 decembrie. UE a amânat Brexitul

Vor fi alegeri anticipate în Marea Britanie pe 12 decembrie. Camera Comunelor a aprobat o solicitare în acest sens a premierului Boris Johnson.

În acelaşi timp, UE a aprobat oficial amânarea Brexitului pâna pe 31 ianuarie 2020. Anunţul a fost făcut de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, aflat la final de mandat.

Această amânare a Brexitului ar putea fi ultima. Să folosiți cât mai bine acest timp, a declarat președintele Consiliului European. Într-un anunț pe Twitter, el a precizat că misiunea sa se apropie de sfârșit și ține pumnii strânși succesorului său.

Este a treia amânare a Brexitului, programat inițial pentru 29 martie. Între timp, la Londra, opoziția laburistă a anunțat că susține organizarea alegerilor anticipate după ce a i-au fost acceptate condițiile.

Va fi misiunea noului Parlament să ratifice în câteva săptămâni Acordul Brexit şi să pună capăt acestei lungi perioade de amânări parlamentare.

Conservatorii se află pe prima poziție în intențiile de vot, fără să obțină majoritatea, potrivit unui sondaj prezentat de Sky News. Premierul Johnson i-a reprimit în partid pe 10 din cei 21 de parlamentari excluși luna trecută.

Ei votaseră amânarea Brexitului la una dintre moțiuni în Camera Comunelor.

Vor fi primele alegeri organizate în decembrie în Marea Britanie, în ultimul secol. Dacă nu se va obține majoritate absolută, criza Brexit s-ar putea prelungi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră