De ce cizmarul n-are pantofi sau Cum se-nțeapă sistemul

21 Sep 2016 | scris de Cătălin Roșioru
De ce cizmarul n-are pantofi sau Cum se-nțeapă sistemul

Ce ne mai place să ne batem cu cărămida-n piept, că avem cea mai mare viteză la internet, că hoarde de programatori autohtoni iau mapamondul în stăpânire, că nu ne bate nimeni la scris linii de cod. Şi chiar aşa şi este, numai că noi, ca naţie, ne-am făcut un bun obicei din a da cu bâta-n baltă sau cu mucii-n fasole (după preferințe).

Cum ne umflăm mai vârtos orgoliul online, cum auzim că a picat sistemul cardului de sănătate, cum mitraliem planeta cu biţi şi byţi, cum ne pică sistemul pentru rovignete, nici nu scriem bine 1000 de linii de cod, că se face praf şi sistemul pentru taxa de pod de la Cernavodă.

Şi ca şi cum toate astea nu erau de ajuns, a picat şi sistemul pentru plata RCA.

O să vă întrebaţi, firesc de altfel, unde sunt programatorii ăia minunaţi, specialiștii noştri în IT?

Păi staţi, că n-aţi înţeles, oamenii ăia sunt în sistemul privat, nu în sistemul de stat, că-n sistemul de stat, vorba lui Nea Tomiţă Caragiu, “dacă n-ai o rudă în piaţă, iei o rudă a bradului”; dacă n-ai o rudă unde trebuie, iei un job în privat, că n-ai acces în sistemul de stat oricât de tare eşti în spart parole. Şi ce programatori ajung în sistemul de stat? Cei pe care i-a cam ejectat sistemul privat. Şi au pe cineva... undeva...

Aşa că să nu ne mire că ne pică sistemele pe capete, de se uită europenii cruciş şi nu înţeleg.

Şi e de înţeles că nu înţeleg, pentru ei competenţa e lege, pentru noi, de multe ori e chiar o insultă.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră