INDIGNARE la Vatican. Vorbele unui preot polonez au supărat Biserica

03 Oct 2015
INDIGNARE la Vatican. Vorbele unui preot polonez au supărat Biserica
La două zile de la deschiderea, la Roma, a Sinodului Bisericii Catolice în privinţa familiei, un preot polonez îşi expune opiniile legate de homosexualitate, scrie Le Monde. Preotul Krysztof Olaf Charamsa, 43 de ani, membru al Congregaţiei pentru doctrina credinţei, a declarat, sâmbătă, 3 octombrie, că Biserica trebuie să reconsidere persoanele gay credincioase şi să înţeleagă că « abstinenţa totală şi viaţă fără dragoste nu este umană ». În interviul publicat de cotidianul italian Il Corriere della Sera şi ediţia poloneză a Newsweek, preotul îşi evaluează riscul propriilor sale ieşiri: « Ştiu că Biserica mă va vedea ca pe un oarecare care nu a ştiut să-şi îndeplinească misiunea (castitatea), care s-a rătăcit şi, mai mult, nu cu o femeie, ci cu un bărbat », a spus preotul polonez. « Am făcut-o pentru mine, pentru comunitate, pentru Biserică », a mai precizat acesta.

Prin acest gest de excepţie, preotul Charamsa doreşte o modificare a poziţiei ecleziale în privinţa homosexualilor. « Trezeşte-te, Biserică, - spune preotul Charamsa – încetează să-i mai persecuţi pe inocenţi. Eu nu vreau să distrug Biserica, eu vreau să o ajut şi, mai ales, eu vreau să-i ajut pe cei pe care ea îi persecută. Ieşirea mea trebuie să fie un appel la Sinod pentru ca Biserica să-şi stopeze acţiunile paronoice în privinţa minorităţilor sexuale », subliniază preotul Charamsa.

Un gest foarte grav şi iresponsabil

Vaticanul nu a întârziat să-l sancţioneze pe omul Bisericii, judecând această ieşire ca fiind « foarte gravă şi iresponsabilă ». « Evident, mgr Charamsa nu va putea să exercite în continuare funcţiile deţinute în Congregaţia pentru doctorina credinţei », precizează Vaticanul într-un  comunicat.

De asemenea, se mai precizează că statutul de preot va fi foarte greu de păstrat după ce a recunoscut că a trăit în cuplu cu un partener. Decizia va fi discutată de superiorii ierarhici din dieceza sa.

Doctorina catolică consideră că actele homosexuale sunt în mod intrinsec dezordonate şi proclamă abstinenţa. Ea refuză căsătoria între persoanele de acelaşi sex. « Eu aş vrea să spun Sinodului că dragostea homosexuală este una a familiei, care are nevoie de familie. Fiecare, chiar şi gay, şi lezbienele, şi transsexualii au în inima lor dorinţa de dragoste şi de familie », susţine preotul polonez. « Clerul – adaugă Charamsa în ediţia poloneză a Newsweek -  este în mare parte homosexual şi, de asemenea, din păcate, homofob până la paranoia, deoarece e paralizat de lipsa acceptării propriei sale orientări sexuale ».

Cine sunt eu ca să-l judec

În ultimele zile, Papa Francisc pare să lanseze semnale contradictorii asupra acestei chestiuni, mai scrie Le Monde. În timpul vizitei în SUA, el l-a întâlnit pe Kim Davis, liderul opozanţilor căsătoriei gay, dar, şi pe un prieten homosexual cu partenerul lui. În 2013, la puţin timp după alegerea sa, Papa Francisc a declarat : « Dacă o persoană este homosexuală şi îl căută cu adevărat pe Domnul, cine sunt eu ca să-l judec ? ».

 

 

Alte stiri din Credinta

Ultima oră