Papa Francisc nu vrea lideri pe viaţă în Biserică

04 Iul 2015
Papa Francisc nu vrea lideri pe viaţă în Biserică
« Lideri pe viaţă, cum sunt în dictaturi, nu au loc în Biserică », a afirmat Papa Francisc, adresându-se printr-un discurs impovizat  reponsabililor mişcării Reînnoirea în Sfântul Duh, în Piaţa Bazilicii Sfântul Petru, înainte de vizita în America Latină (5-13 iulie). Evocând cazurile triste ale conducătorilor laici ai mişcărilor Bisericii, care se credeau de neînlocuit şi eterni, Papa Francisc consideră că este necesar să se precizeze  termene limită şi că nu sunt lideri pe viaţă, cum se întâmplă în unele ţări unde există dictatură.

Papa Francisc a vorbit despre tentaţia puterii şi a dominaţiei asupra altora. « Câţi lideri devin păuni ! (…) Şi diavolul intră întotdeauna prin portofel », a exclamat Papa Francisc.  

Precedentul legitim 


De altfel, Suveranul Pontif a generat multe controverse, atunci când a afirmat cu putere că demisia Papei Benedict al XVI-lea a fost un mare gest şi a creat un precedent legitim. El a lăsat să se înţeleagă că nu exclude să-i urmeze exemplul, chiar dacă niciodată nu a spus în mod deschis că intenţionează să dimisioneze într-o zi.

Pentru majoritatea catolicilor, Papa, vicar al lui Dumnezeu pe Pământ, ales de cardinali sub inspiraţia Duhului Sfânt, trebuie să rămână pontif până la sfârşitul vieţii lui şi ar fi un sacrilegiu să renunţe la această misiune.

 

Alte stiri din Credinta

Ultima oră