În Anul Sfânt al Milostivirii (8 decembrie 2015-20 noiembrie 2016), preoţii catolici vor putea acorda dezlegare de păcatul avortului

01 Sep 2015
În Anul Sfânt al Milostivirii (8 decembrie 2015-20 noiembrie 2016), preoţii catolici vor putea acorda dezlegare de păcatul avortului
 Într-o importantă scrisoare adresată organizatorilor Anului Sfânt al Milostiviri, Papa Francisc se referă la persoanele afectate de drama avortului. ”Am decis – afirmă Suveranul Pontif – să acord tuturor preoților pentru Anul Jubiliar facultatea de a-i dezlega de păcatul avortului pe cei care l-au procurat și, cu căință sinceră, își cer iertare. Preoții să se pregătească pentru această mare îndatorire, știind să armonizeze cuvintele de primire genuină cu o reflecție care să ajute la înțelegerea păcatului comis, și să arate un parcurs de convertire autentică pentru a ajunge să înțeleagă iertarea adevărată și generoasă a Tatălui, care pe toate le reînnoiește cu prezența sa”. ”Doresc ca indulgența jubiliară să ajungă pentru fiecare ca o genuină experiență a milostivirii lui Dumnezeu”: scrie papa Francisc în scrisoarea adresată organizatorilor Anului Sfânt al Milostivirii, în care vine cu precizări practice privind darul indulgențelor. Anul Sfânt, proclamat de papa Francisc cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, începe la 8 decembrie 2015 și se încheie la 20 noiembrie 2016. Scrisoarea Sfântului Părinte este adresată arhiepiscopului Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, anunţă Radio Vatican. 

Papa Francisc confirmă, mai presus de toate, condițiile generale pe care un credincios trebuie să le îndeplinească pentru dobândirea indulgenței jubiliare: trecerea în spirit de pelerinaj prin Poarta Sfântă – la bazilicile papale din Roma sau la catedralele și bisericile stabilite de episcop în fiecare dieceză – mărturisirea sacramentală a păcatelor (spovada), primirea Sfintei Împărtășanii, recitarea Crezului și a unei rugăciuni după intenția Sfântului Părinte.

Scrisoarea Pontifului își îndreaptă atenția spre cei bolnavi și bătrâni care din motive practice nu pot ieși din casă. Ei pot primi darul indulgenței jubiliare, subliniază Sfântul Părinte, primind Sfânta Împărtășanie acasă și participând la Sfânta Liturghie transmisă prin mijloacele de comunicare. Papa i-a cuprins în scrisoarea sa și pe deținuți, care au posibilitatea de a primi darul indulgenței trecând în spirit de pelerinaj prin poarta bisericii sau a capelei din penitenciar.

Pontiful subliniază în scrisoare și importanța faptelor de milostenie trupească și sufletească, din convingerea că ”experiența milostivirii devine vizibilă în mărturia semnelor concrete”. ”De fiecare dată când un credincios săvârșește una sau mai multe din aceste fapte va dobândi cu certitudine indulgența jubiliară” și va intensifica dorința de trăi milostivirea pentru a dobândi harul iertării complete și desăvârșite prin forța iubirii lui Dumnezeu Tatăl care nu exclude pe nimeni”.

De asemenea, potrivit învățăturii consolidate a Bisericii Catolice despre împărtășirea sfinților, papa Francisc amintește că indulgența jubiliară poate fi dobândită și pentru credincioșii răposați ”de care suntem legați prin mărturia credinței și a carității pe care ne-au lăsat-o”.

La încheierea scrisorii sale, papa Francisc își exprimă încrederea în mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Maica milei, căreia îi încredințează pregătirea acestui jubileu extraordinar.

Alte stiri din Credinta

Ultima oră