"Mein Kampf", de Adolf Hitler, republicat în Germania. Scandalul este URIAȘ

24 Dec 2015 | scris de Sebastian S. Eduard

Republicarea în luna ianuarie, în germania, a volumului "Mein Kampf", de Adolf Hitler, generează un scandal uriaş, informează SmartFM.

După 70 de ani, drepturile de autor asupra textului, scris de Hitler în perioada 1924-1926 şi interzis de Aliaţi la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, expiră la sfârşitul acestui an, deschizând calea spre publicarea unei noi ediţii a cărţii, care va include secţiuni explicative şi peste 3.500 de adnotări, informează Medifax.

În librării, din ianuarie

În ianuarie, această carte de 2.000 de pagini, publicată în două volume, va fi pusă în vânzare, după trei ani de muncă intensă depusă de specialiştii de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen.

Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cărţii "Mein Kampf", o lucrare profund autobiografică, în timp ce se afla în închisoarea Landsberg, după eşecul "Puciului de la berărie", o tentativă eşuată de lovitură de stat organizată de Partidul Nazist în 1923. După ce a fost eliberat din închisoare, Hitler a scris şi cel de-al doilea volum al cărţii, în timp ce se afla în cabana sa din regiunea montană Berchtesgaden.

Experienţe personale şi ideologie politică

În această carte, un amestec de experienţe personale şi de ideologie politică, fostul lider nazist şi-a prezentat strategia. Devenit bestseller după ce Hitler a fost numit în funcţia de cancelar al Germaniei în 1933, volumul "Mein Kampf" s-a vândut, până în 1945, în peste 12 milioane de copii şi a fost tradus în 18 limbi.

Republicarea cărţii reprezintă o decizie majoră pentru Germania, care este încă profund marcată de greaua moştenire lăsată de era nazistă şi de Holocaust.

Sondajele de opinie au evidenţiat o divizare extrem de profundă a societăţii germane în această privinţă. Un sondaj realizat de YouGov, luna trecută, a arătat că 51% dintre germani se opun menţinerii interdicţiei de publicare a cărţii "Mein Kampf". La rândul său, landul Bavaria s-a prelevat în repetate rânduri până acum de invocarea drepturilor de autor, care i-au fost transferate de Aliaţi, pentru a se opune republicării.

Alte stiri din Carte

Ultima oră