Astăzi este ziua ta - Andreea Răducan

29 Sep 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Andreea Răducan

Pentru noi rămâne eroina de la Sydney, marea nedreptățită de Comitetul Olimpic Internațional, medaliata cu aur pe echipe și argint la sărituri (plus medalia de aur la individual compus retrasă) și multiplu medaliata cu aur și argint la campionatele mondiale de gimnastică artistică.

S-a născut la 30 septembrie 1983, în Bârlad, județul Vaslui, și-a copilărit în micuțul orășel moldovenesc până la vârsta de 12 ani, când a intrat în vizorul Federației Române de Gimnastică, în 1996, fiind selectată în lotul de junioare de la Onești. Doi ani mai târziu a fost selecționată pentru lotul național și s-a mutat în Deva.

Gimnastică face însă de la vârsta de 4 ani, când tatăl ei a dus-o la sala de gimnastică de teamă să nu-i rupă toate arcurile de la pat, deoarece, cât era ziulica de lungă, sărea și făcea tumbe în el. La început gimnastica i s-a părut o joacă, dar, odată cu trecerea timpului, joaca a devenit foarte serioasă, iar antrenoarele de atunci (Veronica Enache și Alice Curtubaie) văzând că se integrează bine în colectiv, i-au dat undă verde pentru gimnastica de performanță.

Mamei nu prea i-a convenit acest lucru, deoarece ar fi vrut să se țină de școală, însă simțind că Andreea ar putea deveni o gimnastă bună, a cedat. A muncit mult, a câștigat peste 20 de medalii în competițiile locale și regionale, a ajuns la Onești și apoi la Deva. Pentru Andreea, abia de aici încolo începe marea parformanță. Își face debutul internațional în 1998 la Campionatele Europene de Juniori (Antwerpen, Belgia), clasându-se pe locul 4 la individual compus. În 1999, participă la Campionatele Mondiale în Tianjin, China, unde câștigă finala la sol și ocupă locul 5 la individual compus.

Adevărata, deplina consacrare, o cunoaște însă la Jocurile Olimpice Sydney 2000. Aici, se califică în finalele individuale de sol și sărituri, ca și în finala de individual compus (împreună cu Simona Amânar și Maria Olaru). La sfârșitul competiției de individual compus, primele trei locuri erau ocupate, în ordine, de Andreea, Simona Amânar și Maria Olaru. Trei drapele tricolore urmau să se înalțe pe catarg, însă cum nimeni nu se gândise că pot fi mai mult de două medaliate de la noi pe podium erau numai două drapele, așa că cineva din delegația noastră a trebuit să dea fuga și să mai aducă un drapel de la lotul de scrimă.

Păcat însă că i se retrage medalia de la individual compus, fiind testată pozitiv pentru pseudoefedrină, deși Andreea luase în seara dinaintea concursului două pastile de Nurofen. După „momentul Sydney” participă la Campionatele Mondiale în Gent, Belgia, unde câștigă medalia de aur pe echipe și tot aur la sol și bârnă, urmând ca în anul 2002 să se retragă din activitatea competițională. După retragere, în loc să antreneze, preferă să facă jurnalism, să comenteze competiții sportive, să se implice în proiecte sociale și să scoată o carte.

Mâine, frumoasa fostă mare gimnastă, în prezent la conducerea Fundației Olimpice Române, împlinește 33 de ani. Să-i urăm tot ce este mai bun și mai frumos pe lume, zile senine ca zâmbetul său, multă sănătate, bucurii, și să-i mulțumim pentru toate momentele de mândrie și bucurie pe care ni le-a dăruit. La mulți ani, Andreea Răducan!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră