Astăzi este ziua ta - Adriana Săftoiu

11 Sep 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Adriana Săftoiu

Este fermă, intransigentă, vocală, cu organ şi abilităţi politice cu care mulţi colegi bărbaţi nu se pot lăuda. A fost ziarist, purtător de cuvânt al Guvernului, consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al Preşedintelui României. În prezent, este deputat PNL. Toată această incursiune politică într-o lume dominată de bărbaţi nu i-au “masculinizat” trăsăturile şi nu i-au împietrit ori “acrit” frumuseţea. Dimpotrivă, are acelaşi zâmbet frumos şi cald (ca în urmă cu 20 de ani, când a intrat în politică), aceiaşi ochi luminoşi, aceeaşi prospeţime iradiantă a feţei.

Totuşi, având aceste funcții (ziarist și om politic), vrând-nevrând, a fost nevoită să trăiască „la vârf” frământările, convulsiile politice și sociale, opintelile și gâfâielile unei țări care nici azi nu s-a regăsit pe sine (nu e cazul să enumerăm aici motivele). Cu toate astea nu s-a retras din politică, momentan, Adriana Săftoiu fiind deputat PNL şi membru în comisia pentru drepturile omului în Parlament.

S-a născut la 11 septembrie 1967, în Dej, județul Cluj, și-a avut o copilărie liniștită și fericită, unde primordiale erau (ca peste tot în Ardeal!) bunacuviință și respectul vizibil față de familie, față de rude, de vecini, cărora trebuia să le spună „sărut-mâna”, fie că erau bărbați sau femei. Cu acest respect devenit reflex necondiționat se mută cu familia la Târgu-Mureș (tatăl își schimbase serviciul), iar apoi la Timișoara (la dorința mamei).

După liceu vrea să facă filologie clasică (respectiv latină și greacă veche), dă examen și pică, în primul an, la Timișoara. Anul următor, înaintea celei de-a doua încercări, află că numai la Iași și București au mai rămas secții de latină. Alege Bucureștiul, ia examenul și urmează „să se țeasă” planul ursitoarelor hotărât la nașterea ei: ajunsese în orașul unde i se va trasa cariera și modul de viață.

La Facultatea de Litere dă peste un anunț de angajare la Rompres, se prezintă și iat-o ziaristă! După trei ani petrecuți la Rompres se mută la Mediafax, este acreditată la Guvern și intră în sfera politicului. Între anii 1998-2000 este deja Secretar de Stat și purtător de cuvânt al Guvernului Radu Vasile. A fost numită apoi director de cabinet al ministrului transportului Traian Băsescu (2000-2001).

În urma alegerilor din noiembrie 2004, Adriana Săftoiu a fost aleasă ca deputat de București pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. Demisionează însă din Parlamentul României la 22 decembrie 2004, la o zi după ce fusese numită în funcția de consilier prezidențial, purtător de cuvânt al Președintelui României Traian Băsescu, și șef al Departamentului de Comunicare Publică (motivul demisiei: incompatibilitate în funcție).

Se consumă scandalul cu ministrul Athanasiu și, la 27 martie 2007, Adriana Săftoiu demisionează, renunțând la toate funcțiile deținute la Cotroceni. La alegerile parlamentare din 2008 a fost aleasă deputat de Prahova pe listele PNL, demisionează în februarie 2011, însă până azi rămâne tot în zona politicului. De-a lungul vremii a scos trei cărți: „Vocile puterii” (2007), „Jurnal de campanie” (2009) și „Cronică de Cotroceni” (2015). A fost căsătorită cu fostul director al SIE, Claudiu Săftoiu, și au împreună un copil.

Astăzi, dincolo de „vocile puterii”, dincolo de orice „cronică de Cotroceni”, dincolo de orice orizont politic ori social, într-o blândă împăcare cu viața (așa cum este ea dăruită de Divinitate, dincolo de dorințele și ambițiile pământene), Adriana împlinește 50 de ani. Să-i urăm tot binele din lume, bucurii, multă sănătate, vise împlinite și succes pe mai departe în cariera sa, indiferent pe ce cotituri ar mai purta-o viața. La mulți ani, Adriana Săftoiu!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră