În lipsa turiștilor străini, italienii primesc până la 500 de euro ca să meargă în vacanță

06 Iul 2020
În lipsa turiștilor străini, italienii primesc până la 500 de euro ca să meargă în vacanță

Este o vară altfel, sub semnul neîncrederii, dar și cu dorință de speranță, comentează corespondenta RFI România la Roma, Mihaela Iordache.

Epidemia de coronavirus a lovit din plin turismul în Italia, iar în luna iunie s-au înregistrat pierderi de până la 80 % în Sardinia sau 75% în Lazio și Molise.

În realitate, toate regiunile sunt greu încercate, iar datele furnizate de Agenția  Națională a Turismului preconizează o ușoară amelioare pentru luna august cu 40% la sută din camere ocupate, ceea ce înseamnă, oricum, o adevărată prăbușire a încasărilor într-un sector care reprezintă pentru economia Italiei circa 13% din PIB.

Guvernul de la Roma încearcă să stimuleze cetățenii italieni să meargă în vacanță și în acest sens oferă bonusuri de până la 500 de euro familiilor care au un venit anual de până la 40.000 de euro.

Astfel, o familie cu minim trei persoane poate primi 500 de euro, cu două persoane 300 de euro, iar familiile monoparentale 150 de euro, bonus pentru vacanță valabil până la sfârșitul anului. Ministrul turismului.

Dario Franceschini, crede că turismul internațional va reveni în Italia, imediat ce criza de coronavirus se va încheia, însă între timp spune că “este un lung deșert pe care trebuie să-l traversăm și trebuie să susținem cererea, cu această măsură ajutăm atât familiile cât și hotelierii”.

Peste 150.000 de persoane au solicitat bonusul de vacanță din prima zi a lunii iulie și Confcommercio, asociație de categorie, estimează că 52% dintre italieni va încasa acest voucher pe care, însă mulți hotelieri sunt gata să nu-l accepte întrucât ar trebui să anticipeze ei înșiși cheltuielile.

Turismul italian duce dorul turiștilor străini din Statele Unite, China sau Rusia. Zborurile internaționale fie sunt suspendate, fie sunt reduse la minim.

Cotidianul economic “Il Sole 24 ore” scrie că Italia pierde în acest an 31 de milioane de turiști străini, ceea ce reprezintă o scădere a rezevărilor cu 49% potrivit Enit, Agenția Națională a Turismului, și anticipează o revenire la situația de dinainte de Covid-19 abia în anul 2023.

Același ziar notează lipsa unei strategii  în vederea atragerii turiștilor străini, acolo unde regulile anti coronavirus o permit. Între timp, comunitățile locale încearcă să se organizeze în fața unei crize care lovește turismul și alte activități  cum ar fi restaurantele sau magazinele.

Administrația din Palermo promovează inițiativa, “Fly to Palermo, book 4 nights, get 1 night free” prin care se oferă o noapte gratis din 4 rezervate pentru cine ajunge în avion.

Chiar și mica localitate San Giovanni în Galdo, din Molise, încearcă să atragă turiști printr-o inițiativă aparte: aici o asociație oferă 40 de cazări gratis până în octombrie în cele 3 apartamente puse la dispoziție de primărie.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră