Desi sunt la o aruncatura de bat de cel mai frumos oras din lume, romanilor le este aproape imposibil sa ajunga acolo!

15 Apr 2015
Desi sunt la o aruncatura de bat de cel mai frumos oras din lume, romanilor le este aproape imposibil sa ajunga acolo!
Roma, Paris, Madrid, Londra sau Lisabona nu mai inseamna nimic. Turistii au decis ca cel mai frumos oras din lume este Cracovia. Populatia numara 800.000 de locuitori, iar pentru romani nu este nici departe si nici foarte scump pentru a ajunge in metropola situata in sudul Poloniei. In schimb, este foarte greu.

Din pacate, din tara noastra nu exista curse directe catre Cracovia. Cu avionul se poate ajunge facand o ascala in Viena sau la Varsovia. Nici drumul cu trenul nu este simplu. Trebuie sa “schimbati” in Ungaria si in Slovacia, iar calatoria dureaza mai bine de o zi. Nu exista nici o linie de autocar ce pleaca din tara noastra si se opreste in cel mai frumos din lume. Ca urmare, trebuie sa gasiti un “bus” care sa va duca pana la Budapesta. Din Cluj-Napoca exista numeroase curse in aceasta directie. Din Capitala Ungariei se pleaca spre Cracovia in fiecare dimineata, la ora 7:00, traseul traverseaza Slovacia de la sud la nord, se impleteste prin Muntii Tatra, oferind un spectacol unic.

Pentru familii, cea mai buna varianta ramane autoturismul personal. De la Bucuresti sunt 1.100 kilometri, aceasta distanta putand fi parcursa intr-o singura zi daca se porneste la drum inca de la prima ora si in masina se afla doi soferi. Nu merita sa pierdeti vremea pe drum, cu opriri inutile. Cracovia este un oras spectaculos, de care este greu sa te saturi vreodata.

La fel ca Praga, Cracovia a ramas neatinsa de bombardamentele celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar intreaga zona centrala a orasului este patrimoniu UNESCO. Bisericile sunt magnifice, iar localnicii se mandresc cu faptul ca Papa Ioan Paul al II-lea a tinut cel putin cate o slujba in fiecare asezamand religios.

In jurul centrului istoric exista o serie de parcuri ce alcatuiesc o adevarata centura verde.
Castelul Wavel a fost resedinta regala in urma cu secole, insa nu trebuie sa ignorati nici cartierul evreiesc, aflat in apropiere. De altfel, Cracovia a fost unul dintre cele mai mari centre evreiesti din Europa. Orasul gazduieste cea mai veche universitate din Europa, iar cursurile sale au fost frecventate de multi studenti din Romania.

Nu departe de Cracovia se afla fostul lagar de la Auschwitz, dar si Wadovice, orasul in care s-a nascut Papa Ioan Paul al II-lea. Gradina Zoologica din Cracovia este de-a dreptul impresionanta, fiind considerata una dintre cele mai mari din Europa.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră