Un român, plătit de 10 ori mai prost decât un danez! Criza declanșată în 2008 a dat mână liberă patronilor să-și exploateze angajații

28 Oct 2015
Un român, plătit de 10 ori mai prost decât un danez! Criza declanșată în 2008 a dat mână liberă patronilor să-și exploateze angajații
Europa extinsă le-a dat patronilor mijloace suplimentare de supraexploatare a salariaților. Un studiu al INSEE din Franța scoate la iveală măsura în care criza financiară declanșată în 2008 a ajutat patronatele să-și intensifice această exploatare pe fondul concurenței intraeuropene.

Institutul Național de Statistică și Studii Economice din Franța a dat publicității o comparație a costurilor mâinii de lucru în Europa. Cifrele și graficele care însoțesc acest studiu permit să se verifice în ce măsură intrarea a nouă țări din Europa Centrală în UE în cursul primului deceniu al secolului al XX-lea a fost concepută pentru a introduce dumpingul social în Europa în detrimentul tuturor angajaților din Uniune.

Cifrele ne arată că în 2012 costul orar al mâinii de lucru din industrie și serviciile comerciale era de 3,4 euro în Bulgaria și de 40,9 euro în Danemarca. Era de 4,3 euro în România și de 40,1 euro în Suedia.

Atingea 5,9 euro în Lituania, și 40 de euro în Belgia. Se ridica la 6,3 euro în Letonia, dar în Franța era de 34,8 euro. Era de 7,6 euro în Polonia și de 10,2 euro în Republica Cehă, față de 30,9 euro în Germania. De remarcat că salariile celor din fosta RDG sunt încă mai mici decât cele ale celor din fosta RFG, în medie.

Acest grafic arată de asemenea că în medie costul orar al muncii era de 27,9 euro în 2012 în țările care formau Uniunea Europeană cu 15 membri. Costurile orare din Italia, Regatul Unit, Spaniei, Greciei și Portugaliei erau sub această medie în 2012.

Costul orar mediu în Regatul Unit din 2012 era inferior celui mediu în Europa celor 28, adică de 21,5 euro, față de 23,8 media în Europa actuală, problematică pentru cele 25 fiind Portugalia, cu 12,9 euro pe oră.

Salariații țărilor europene care au suferit cele mai dure sancțiuni din partea troicii compuse din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) au cunoscut o evoluție a salariilor deseori negativă, asta în cazul în care nu și-au pierdut locurile de muncă în 2008 și 2012.

În acești patru ani, costul orar mediu a crescut cu 4,7% pe an în Suedia, iar în Grecia a scăzut cu 1,5% pe an. A crescut cu 2,4% în Franța și cu 2% în Germania, iar în Marea Britanie a scăzut cu 0,2%.


 

Alte stiri din Business

Ultima oră