România are un deficit bugetar de 1,67% din PIB după primul trimestru. Încasările la buget s-au prăbușit în martie

27 Apr 2020 | scris de A.V.
România are un deficit bugetar de 1,67% din PIB după primul trimestru. Încasările la buget s-au prăbușit în martie

Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 18,06 miliarde lei, adică 1,67% din PIB, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor. Nivelul deficitului bugetar este extrem de important, pentru că acest deficit trebuie finanțat prin împrumuturi.

Deficitul a fost alimentat de prăbușirea veniturilor și creșterea cheltuielilor în martie, luna în care a izbucnit epidemia de coronavirus, scrie g4media.ro.

Creşterea deficitul bugetar din primul trimestru, comparativ cu cel înregistrat anul trecut, este explicată în principal de scăderea încasărilor bugetare în luna martie ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgență (7,7 mld lei) și de restituirile suplimentare de TVA de 3,17 mld lei pentru susţinerea lichidității în sectorul privat, potrivit Ministerului Finanțelor.

În ceea ce privește cheltuielile de la bugetul statului, creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ un miliard lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și avansurile ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic (aproximativ un miliard lei) au contribuit la majorarea deficitului.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 72,23 miliarde de lei în primele trei luni ale anului 2020, în scădere cu 3,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, reflectând în principal contracția încasărilor bugetare în luna martie (-25,1%) ca urmare a facilităţilor fiscale acordate pentru susţinerea economiei în contextul instituirii stării de urgență. Astfel, dacă valoarea totală a obligațiilor fiscale declarate către ANAF în luna martie 2020 a fost de 24,63 mld lei, în creştere cu 8,5% faţă de sumele declarate în perioada similară din anul 2019, veniturile nete colectate au fost de 16,95 mld lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 90,30 mld lei (8,3% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 12,7% față de aceeași lună a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 0,8 puncte procentuale de la 7,6% din PIB 2019 la 8,3% din PIB în 2020.

 

Alte stiri din Business

Ultima oră