Reuniune decisivă pentru piața petrolului afectată de pandemie

09 Apr 2020 | scris de A.A.
Reuniune decisivă pentru piața petrolului afectată de pandemie

Principalele state producătoare de petrol, în frunte cu cele din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), se reunesc joi în încercarea de a ajunge la un acord destinat reducerii producţiei, în ideea de a susţine preţurile care s-au prăbuşit odată cu pandemia de Covid-19, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Singura speranţă a pieţei petroliere, pentru a evita o prăbuşire totală a preţurilor, este o oprire a producţiei la unele instalaţii" şi de aceea conferinţa excepţională care este prevăzută să aibă loc joi la ora 14:00 GMT se anunţă a fi una crucială, susţine Bjornar Tonhaugen de la Rystad Energy.

Reuniunea ar trebui să deschidă calea pentru "un acord echitabil care va restabili echilibrul pe piaţa petrolieră", susţin autorităţile din Arabia Saudită, care au organizat această reuniune la cererea preşedintelui american Donald Trump.

Concret, statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători de petrol din afara organizaţiei ar urma să discute o reducere semnificativă a producţiei mondiale de petrol, care în prezent se situează la aproximativ 100 milioane de barili pe zi, reducerea producţiei fiind principalul instrument pentru a răspunde la căderea cererii mondial de ţiţei.

O reducere fără precedent a producţiei cu 10 milioane de barili pe zi, evocată săptămâna trecută de Donald Trump, pare să se bucure de consensul general însă modul cum va fi împărţită această reducere între ţările producătoare va fi dificil de stabilit.

Arabia Saudită şi Rusia "au fost extrem de clare asupra faptului că nu îşi vor reduce producţia decât dacă şi alţi mari producători li se vor alătura", subliniază Bjarne Schieldrop, analist la Seb.

SUA, cel mai mare producător mondial de petrol, susţin un acord care să dea un impuls industriei petrolului de şist, care traversează o perioadă dificilă la preţurile actuale. Până nu demult, companiile americane extrăgeau cantităţi record de ţiţei, însă prăbuşirea cotaţiei petrolului a început să le diminueze producţia care a ajuns la 12,4 milioane barili pe zi săptămâna trecută, de la 13 milioane barili pe zi în urmă cu câteva săptămâni, conform celor mai recente estimări ale Agenţiei americane pentru informaţii în domeniul energiei.

În plus, faptul că facilităţile de depozitare a petrolului ajung la limită reprezintă un alt motiv pentru care ţările producătoare sunt interesate să îşi diminueze producţia.

Cu toate acestea, "faptul că un astfel de acord este în interesul tuturor nu înseamnă neapărat că se va ajunge la un acord", avertizează Craig Erlam, analist la Oanda. 

Alte stiri din Business

Ultima oră