Efect surpriză al reducerii TVA la alimente. Banca Națională a României prognozează o inflație "în jur de zero"

06 Mai 2015
Efect surpriză al reducerii TVA la alimente. Banca Națională a României prognozează o inflație
Banca Națională a României (BNR) prognozează o inflație "în jur de zero" la finalul acestui an, urmând ca aceasta să reintre în intervalul de variație din jurul țintei staționare în ultimul trimestru din 2016, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Reducerea TVA pentru toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică de la 24% la 9% începând cu 1 iunie are o pondere de 32% în coșul de consum.

În cazul în care vom avea un an agricol bun, este posibil să avem inflație negativă în vara acestui an, având în vedere și reducerea TVA la produse alimentare și băuturi nealcoolice de la 24% la 9% începând din 1 iunie 2015.

Prognoza de inflație a fost, astfel, redusă substanțial față de cea anunțată în februarie de BNR pentru finalul acestui an, respectiv 2,1%. Pentru sfârșitul anului viitor, banca centrală a anunțat, în februarie, o prognoză de inflație de 2,4%. Ținta de inflație rămâne de 2,5% plus/minus un punct procentual atât pentru 2015 cât și pentru anii următori. 

Rata anuală a inflaţiei a fost de 0,8% în luna martie 2015, similară nivelului din luna decembrie 2014. Rata medie anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 0,9% în luna martie 2015, iar rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a scăzut la 1,2% de la 1,4% din luna decembrie 2014.

Prognoza BNR privind inflaţia a fost publicată în aceeaşi zi cu decizia supriză de a reduce dobânda de politică monetară de la 2% la 1,75%. 

Alte stiri din Business

Ultima oră