O balenă a fost exhumată în urma unei revolte

25 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O balenă a fost exhumată în urma unei revolte

O balenă cu cocoașă a fost exhumată de pe o plajă australiană în urma unui protest al localnicilor care se temeau că ar atrage rechini, relatează BBC.

Balena a murit în New South Wales săptămâna trecută, după ce a fost găsită prinsă într-o capcană de pescuit. E posibil să se fi încurcat în plasă în Tasmania, la 1.300 km depărtare, conform unui grup de salvatori marini.

Din cauza dimensiunii sale de 12 metri, balena a fost îngropată acolo unde a fost găsită. Cu toate acestea, autoritățile au decis să elimine carcasa după un protest public.

"Folosim un excavator cu dinți mari pentru a tăia balena în bucăți", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Administrație al Port Macquarie-Hastings, Matt Rogers. "Sarcina neplăcută" a implicat ridicarea coșurilor de gunoi și transportarea acestora într-un depozit de deșeuri, a spus el.

O petiție prin care se cerea îndepărtarea balenei de pe Nobbys Beach a adunat peste 3.000 de susținători. Ei afirmau că mormântul balenei ar atrage rechinii de ani de zile.

Matt Rogers a spus că "știința" nu susţine astfel de afirmații, însă exhumarea balenei este o recunoaștere a preocupărilor localnicilor. "Nu există nicio recunoaștere a vinei sau greșeală. Consiliul a răspuns pur și simplu unei preocupări a comunităţii", a spus el.

Guvernul NSW a contribuit la eliminarea balenei cu 50.000 de dolari australieni. Marin Rescue NSW a spus că capcana găsită prinsă de balenă provenea din Tasmania. "Se pare că [balena] era încurcată probabil de un an", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Neil Yates, săptămâna trecută Australian Broadcasting Corp.

Balenele cu cocoaşă migrează anual până la 10.000 km, din  Antarctica până pe coasta de est a Australiei, potrivit guvernului.
 

Alte stiri din Bizar

Ultima oră