Victor Negrescu, propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european

29 Oct 2019
Victor Negrescu, propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european

Viorica Dăncilă confirmă că Victor Negrescu este propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marți.

La scurt timp după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat printr-o declaraţie de presă.

"Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni.

Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esențial ca  un nou Cabinet să obțină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil și profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze și mai mult credibilității țării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă", a precizat preşedintele.

Viorica Dăncilă a reacționat, marți, cu privire la declarația președintelui Klaus Iohannis referitoare la desemnarea unui comisar european din partea României, afirmând că o nominalizare i-a fost cerută ”ferm și explicit” în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Am văzut ieșirea furibundă a Președintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor țării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligație a Guvernului României și este ferm și explicit solicitată în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află și în atenția dumnealui, dar alege să dezinformeze o țară întreagă în scop electoral. Este rușinos și este riscant pentru interesul și imaginea României”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

Ea a mai afirmat că Victor Negresu, fost ministru al Afacerilor Europene, este ”un profesionist desăvârșit”.

”Așadar, fie că domnului Iohannis îi convine sau nu, acesta este procesul firesc și corect pe care țara noastră trebuie să îl urmeze. Domnul Victor Negrescu, chiar dacă nu se califică drept “comisarul lui Iohannis”, este fost ministru al Afacerilor Europene și fost membru al Parlamentului European, un profesionist desăvârșit, cu o vastă experiență de lucru în instituțiile europene, în care am deplină încredere că va putea gestiona cu succes acest mandat din partea României”, a conchis Viorica Dăncilă.

Ea a postat și scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care îi este adresată și șefului statului.

UPDATE

Un purtător de cuvânt din echipa de tranziţie a preşedintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat primirea, marţi, a unei scrisori din partea României cu privire la noua propunere pentru funcţia de comisar european.

'Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit în această după-amiază o scrisoare', a declarat purtătorul de cuvânt pentru Agerpres.

'Înţelegem că noua propunere a actualului guvern interimar nu este, în mod evident, susţinută de preşedintele României', a adăugat acesta.

'Date fiind provocările şi oportunităţile care se află în faţa sa, este în interesul nostru comun ca Europa să avanseze fără nicio întârziere suplimentară', se mai spune în declaraţie.

'Oricine va fi candidatul României, el sau ea ar trebui să fie acceptabil pentru preşedintele-ales şi ar trebui să poată strânge sprijinul necesar al Parlamentului European', a mai afirmat purtătorul de cuvânt, subliniind că 'Europa trebuie să avanseze'.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră