Candidatul Belgiei pentru poziția de comisar european pentru Justiție este acuzat de corupție

16 Sep 2019
Candidatul Belgiei pentru poziția de comisar european pentru Justiție este acuzat de corupție

Candidatul Belgiei pentru poziția de comisar european pentru Justiție, Didier Reynders, este acuzat de corupție în propria țară.

Acuzaţiile în acest sens au fost lansate de un fost membru al serviciilor secrete belgiene, a menţionat sâmbătă seara procuratura ţării, fără a da alte detalii.

Ancheta, dezvăluită iniţial de ziarele L'Echo şi De Tijd şi aflată într-o fază incipientă, are loc în contextul în care Reynders candidează pentru postul de comisar al Uniunii Europene pentru justiţie, al cărui titular este responsabil cu garantarea statului de drept în întregul bloc comunitar.

În ce-l priveşte, Didier Reynders a declarat pentru agenţia de presă belgiană Belga, preluată de AFP, că "nu are cunoştinţă" de o astfel de anchetă şi a precizat că i-a cerut avocatului său să-i "apere drepturile" şi să "dezmintă alegaţiile" publicate de media.

Dar Reynders nu este singurul cu probleme de pe lista propusă de Ursula von der Leyen pentru a face parte din Executivul european, scrie Politico.

Sylvie Goulard, propusă de Franța pentru a prelua comisariatul pentru Piața Internă, a fost audiată într-un dosar în care este acuzată de angajări fictive în perioada în care era europarlamentar. 

În plus, Janusz Wojciechowski, propus de Polonia, este anchetat de OLAF pentru rambursări dubioase ale sumelor legate de transport, tot în perioada în care era europarlamentar.

Pe lista numelor asupra cărora planează suspiciuni se află și Rovana Plumb, cu un dosar din 2017, dar chiar și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

O comisie parlamentară germană anchetează modul în care aceasta a acordat anumite contracte de consultanță în perioada în care era ministru al Apărării. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră