Vot covârșitor în Consiliul UE. Kovesi, procuror-șef european

19 Sep 2019
Vot covârșitor în Consiliul UE. Kovesi, procuror-șef european

Laura Codruta Kovesi a fost votată pentru funcția de procuror-șef european cu o majoritate covârșitoare în Consiliul Uniunii Europene.

Kovesi a obținut 17 voturi din 22 exprimate, anunță Siegfried Mureșan, în pagina sa de Facebook.

Consiliul UE, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), a votat joi pentru desemnarea viitorului procuror-șef european.

Parlamentul European – cealaltă instituție implicată în numire, o susține pe Kovesi, ceea ce înseamnă că din acest moment vor începe formalitățile pentru instalarea acesteia în funcție, amintește g4media.ro.

Negocierile cu Consiliul nu au ajuns la un numitor comun înainte de alegerile europarlamentare.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu a susținut-o pe fosta șefă a DNA la precedentul vot din COREPER, iar șefa PSD a anunțat și miercuri seară că îi va transmite ambasadorului român la UE, Luminița Odobescu, să voteze împotriva Laurei Codruța Kovesi.

UPDATE

Sistemul de justiţie a fost supus unui asalt, nu doar prin comentarii în spaţiul public, ci şi prin încercări repetate de modificare a legislaţiei şi este foarte important ca Justiţia să reziste în continuare, să-şi facă treaba într-un mod profesionist, a declarat joi Laura Codruţa Kovesi.

"Sistemul de justiţie a fost supus unui asalt, nu doar prin comentarii în spaţiul public, ci şi prin încercări repetate de modificare a legislaţiei, prin introducerea unor amendamente în legislaţie sau prin încercarea de a modifica Codurile şi cred că este foarte important ca Justiţia să reziste în continuare, să-şi facă treaba într-un mod profesionist şi cel puţin treaba noastră, ca procurori, este să facem anchete, să fie judecate de instanţele de judecată, iar ce se întâmplă în spaţiul public şi declaraţiile politice - nu cred că sunt în măsură şi nici nu doresc să le comentez", a spus Kovesi, într-o intervenţie la Digi 24.

Ea a vorbit despre votul acordat joi de către ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene pentru ca ea să ocupe funcţia de procuror-şef european, arătând că acesta trebuie să fie un semn că, ''în ciuda tuturor obstacolelor, în cele din urmă profesionalismul şi consecvenţa sunt cele mai importante pentru a reuşi''.

"Sper ca acest vot să schimbe un pic situaţia în sistemul de justiţie şi colegii mei să fie mult mai mobilizaţi şi mai determinaţi şi să se simtă încurajaţi să continue ce s-a început şi nu putem să negăm că, în ultimii ani, în România, cel puţin cât am condus eu DNA, rezultatele au fost clare şi statisticile vorbesc singure", a afirmat Kovesi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră