ESTE OFICIAL! Ce se va întâmpla cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. REGULI NOI şi pentru părinţi

20 Aug 2015
ESTE OFICIAL! Ce se va întâmpla cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. REGULI NOI şi pentru părinţi
Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate vor fi verificaţi periodic de autorităţi. Reprezentanţii Serviciului public de asistenţă socială vor face verificări periodice la domiciliul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, se arată într-un proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern.

Aceştia vor controla atât performanţele şcolare şi sănătatea copiilor, cât şi anturajul acestora. Dacă se vor constata probleme, autorităţile vor cere ajutor de la medicul de familie, învăţător/diriginte sau de la un psiholog, potrivit  avocatnet.ro. Serviciul public de asistenţă socială (SPAS) se va ocupa de monitorizarea creşterii şi îngrijirii copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, conform unui proiect de hotărâre adoptat miercuri de Executiv. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, noile reguli mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial.

În acest sens, reprezentanţii SPAS vor face vizite la domiciliul copiilor care au ambii părinţi plecaţi şi la cei cu părintele unic susţinător plecat. În principal, aceştia vor verifica dacă părinţii aflaţi în străinătate au desemnat o rudă care să se ocupe de întreţinerea copilului şi dacă aceasta îndeplineşte condiţiile necesare impuse de lege. De asemenea, autorităţile vor face vizite la domiciliul copiilor care au un singur părinte plecat şi la copiii care revin în ţară după cel puţin 12 luni petrecute peste graniţe.

Ce obligaţii are persoana care rămâne să îngrijească copiii 

Conform proiectului de hotărare adoptat de Guvern, persoana care creşte şi ingrijeste un copil care are părinţii plecaţi la muncă în străinatate va trebui să pună la dispoziţie toate informaţiile pe care le deţine despre adresa de contact a acestora. "Persoana care se ocupa de creşterea şi îngrijirea unui copil cu părinte/părinţi plecaţi la muncă in străinătate are obligaţia de a pune la dispoziţie serviciului public de asistenţă socială toate datele şi informaţiile pe care le deţine cu privire la adresa la care pot fi contactaţi părinţii în strainatate şi de a face dovada că menţine legatura cu aceştia", se precizează în actul menţionat.

Peste 80.000 de copii din România  au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Peste 80.000 de copii din România au părinții plecați la muncă în străinătate. Pentru a veni în sprijinul acestora, Organizația Salvați Copiii a lansat  proiectul „Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate prin centre de zi", derulat în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Ministerul Educației. Proiectul cu tema „Părinte dispărut“ se desfăşoară între 1 ianuarie 2015- 30septembrie 2017, având o finanţare totală de peste 1,3 milioane euro. În plus, are o durată de doi ani și vizează o informare mai bună a părinților, precum și reducerea impactului negativ al lipsei acestora asupra copiilor rămași acasă. 

„Vrem să facem o campanie publică amplă, în care să discutăm despre drepturile care nu le sunt respectate, să informăm părinții care vor să plece sau sunt deja plecați despre prevederile legale, responsabilitățile pe care le au. Să știe ce pași trebuie să facă, ce situație trebuie să lase copiilor acasă. S-a schimbat legea și este interesant de știut dacă oamenii știu. Unul dintre obiectivele programului este de a informa", a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră