UPDATE. În România a intrat carne de vită de la animale bolnave, din Polonia

31 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. În România a intrat carne de vită de la animale bolnave, din Polonia

Carne provenind de la un abator polonez aflat în centrul unui uriaș scandal, pentru că sacrifica vaci bolnave, a fost vândută unui număr de nouă state, printre care se numără și România, anunță Euronews.

Conform presei poloneze, compania în cauză sacrifica animale bolnave, iar carnea era amestecată cu cea provenită de la animale sănătoase.

O filmare realizată în secret de TVN a dezvăluit că animale bolnave au fost sacrificate de compania poloneză aflată la 112 km est de Varșovia, scrie Euronews (video AICI).

Carnea din acest abator a ajuns în Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Portugalia, România, Spania și Suedia, mai scrie sursa citată.

ANSVSA a fost notificată oficial, miercuri, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), despre prezenţa României pe lista de distribuţie a companiei ELKOPOL din Polonia, investigată de serviciile veterinare ca urmare a informaţiilor relevate de o anchetă media, anunță și mediafax.ro.

În România, produsele companiei poloneze (carne de vită congelată) care fac obiectul anchetei au fost livrate către o singură firmă din judeţul Ilfov.

Inspectorii DSVSA Ilfov s-au deplasat la depozitul firmei respective, unde au identificat 1.434 de kg de produse provenite de la firma poloneză. Chiar în condiţiile în care doar o cantitate de 21,37 de kg a fost notificată prin SRAAF ca făcând parte din lotul incriminat, firma din România a decis să distrugă tot lotul provenit de la ELKOPOL.

Întreaga cantitate a fost sechestrată oficial și urmează a fi dirijată către neutralizare, precizează ANSVSA.

Nicio cantitate din produsele firmei respective nu a fost comercializată, mai scrie mediafax.ro.

Retragerea produselor acestei firme a fost decisă pe baza principiului precauţiei, neexistând certitudinea efectuării inspecţiei post-mortem a carcaselor.

”Prioritatea acum este depistarea și retragerea de pe piață a tuturor produselor care provin din acest abator”, a spus Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Securitatea Alimentară.

”Cer statelor membre afectate să treacă la acțiune. În același timp, cer autorităților poloneze să finalizeze urgent ancheta, și să ia măsurile necesare pentru a asigura respectarea legislației UE, inclusiv să ia măsuri punitive la adresa celor care au avut un astfel de comportament criminal, expunând publicul unor riscuri și în același timp tratând animalele în mod neacceptabil”, a mai spus comisarul, citat de Euronews.

UPDATE

Polonia a exportat spre alte state membre ale Uniunii Europene o cantitate de 2.700 de kilograme de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave, a anunţat joi directorul Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk.

Polonia produce anual 560.000 de tone de carne de vită, iar 80-85% din această cantitate este exportată.

În total, companiile poloneze implicate în scandal au vândut aproape zece tone de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave către unităţile de procesare, iar Poliţia a demarat o investigaţie, a spus Niemczuk.

Acesta a adăugat: "Vecinii noştri ne cer detalii legate de acţiunile pe care le-am întreprins. Am convins majoritatea statelor că situaţia cu care se confruntă acum Polonia reprezintă un caz individual. Produsele au fost retrase în mod voluntar".

În plus, autorităţile de la Varşovia au decis joi să instaleze camere de luat vederi în abatoare şi să angajeze mai mulţi inspectori veterinari pentru a preveni exportul de carne contaminată către alte ţări din UE.

"Supravegherea video va fi disponibilă 24 de ore din 24, iar personalul specializat va evalua dacă animalele sunt sacrificate conform reglementărilor", a explicat Niemczuk.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia a anunţat că autorităţile vor cheltui în următorii trei ani aproximativ 120 milioane de zloţi (32,3 milioane de dolari) pentru a implementa aceste decizii.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră