Spitalul Județean Suceava nu a raportat toate decesele

02 Mai 2020 | scris de A.A.
Spitalul Județean Suceava nu a raportat toate decesele

Secretarul de stat Ionel Oprea, cel care a coordonat activitatea milirtarilor de spitalul Suceava, a explicat pentru Digi24 de ce personalul nu a raportat la timp persoanele decedate. Astăzi au ajuns la INSP raportări cu decese din prima jumătate a lunii aprilie. Răspunsul celor din spital a fost halucinant: „să nu se interpreteze”. Ionel Oprea spune ca le-a ordonat în scris sa facă raportările corect și, totuși, acest lucru nu s-a întâmplat. Conducerea militară a pus această situație și pe masa procurorilor care se ocupa de ancheta penală.

„S-a dat dispoziție scris ca toate aceste lucruri să se remedieze și să fie raportate. Când am revenit și am verificat, o parte din ele nu fuseseră înregistrate în sistem. Doamna de acolo a zis că s-a temut ca să nu se interpreteze. Ce să se interpreteze, doamnă? Sunt decese și trebuiau să fie introduse. Disciplina în serviciu nu face parte din educația profesională a tuturor de acolo. Spuneau așa, cu seninătate, că au considerat că nu e cazul sau: da, le facem. Dar de ce nu le-ați făcut? Cine și ce interes are să ascundă niște decese? Nu am fost în stare să le înțeleg determinarea sau cauzalitatea”, a spus generalul Ionel Oprea la Digi 24.

„Nici date despre personalul care era îmbolnăvit, 20 sau 21 câți erau, pe categorii, nu am găsit. Șeful nu numai că nu a fost în stare să ne prezinte o situație clară, dar nici nu a vrut, a refuzat și a plecat, și-a dat demisia. Nu a mai venit pe la serviciu. A trebuit să aducem de la Spitalul Militar Sibiu pe șeful de acolo și în 10 zile de abia am reușit să clarificăm cine, unde este, în ce situație se află. Am mers la condica de decese la morgă și nu corespondea cu numărul datelor din sistem. Am constatat un număr de 10 sau 11 foi de observație care nu fuseseră operate. Era vorba despre urgențe care din UPU au urcat direct în Terapie Intensivă unde au decedat în mai puțin de o zi”, a mai spus el.

Oprea s-a aflat la conducerea Spitalului din Suceava timp de o lună. Spitalul a revenit de joi sub management civil. Neurochirurgul Alexandru Buzdugan este noul manager.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră