Situaţia din Turcia. Ce se ştie sâmbătă dimineaţă despre tentativa de puci

16 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Situaţia din Turcia. Ce se ştie sâmbătă dimineaţă despre tentativa de puci


Militarii au declanşat lovitura de stat vineri seară. În ciuda unei situaţii încă neclare, a blocării graniţelor, unora dintre zboruri, a destabilizării turismului în perioada de vârf, cu miile de oameni aflaţi în vacanţă aşteptând, panicaţi, veşti despre posibilitatea de a părăsi Turcia, puterea de la Ankara pare să fi preluat controlul.
Cinci generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala, a precizat agenția de presă turcă.
Predicatorul Fethullah Gulen, inamicul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a condamnat în termenii cei mai duri tentativa de lovitură de stat, din SUA, de unde locuieşte.
„Am suferit de pe urma mai multor lovituri de stat militare în cursul ultimilor 50 de ani şi mi se pare o insultă să fiu acuzat că am vreo legătură cu această tentativă. Resping categoric aceste acuzaţii”, a declarat acesta într-un comunicat. El este acuzat de preşedintele turc că ar avea legătură cu militarii pucişti.
Cel puţin 60 de persoane, printre care numeroşi civili, au fost ucise în spectaculoasa tentativă de lovitură de stat.
O unitate a armatei turce formată din circa 60 de militari rebeli, care ocupaseră în cursul nopţii unul dintre podurile peste Bosfor, la Istanbul, s-a predat sâmbătă dimineaţă forţelor de securitate, în direct, la televiziune. În acelaşi moment, avioane de vânătoare turceşti F-16 au bombardat tancuri ale puciştilor care erau desfăşurate în jurul palatului prezidenţial, de la periferia capitalei Ankara, a anunţat o sursă a Preşedinţiei turce.
Un avion a lansat o bombă în apropierea palatului prezidenţial la Ankara. Această zonă este situată în cartierul Bestepe, de la periferia capitalei turce, şi găzduieşte complexul prezidenţial al lui Recep Tayyip Erdogan. Anterior, în cursul nopţii, şi Parlamentul a fost bombardat.
Premierul turc, Binali Yildirim, a ordonat sâmbătă Armatei să doboare avioanele şi elicopterele care se află în mâinile militarilor pucişti, a anunţat un oficial turc, precizând că deja de la baza din Eskisehir au decolat avioane de luptă.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat sâmbătă în zori o trădare, pusă la cale de militarii pucişti, pe care i-a acuzat că au legături cu inimicul său Fethullah Gulen, un imam exilat de mai mulţi ani în SUA.
În faţa presei, pe aeroportul Ataturk din Istanbul, unde a fost întâmpinat de o mulţime impresionantă, şeful statului a afirmat că hotelul în care se afla în vacanţă, în staţiunea Marmaris, staţiune balneară din sud-vestul Turciei, a fost bombardat după plecarea lui.
„Există în Turcia un Guvern şi un preşedinte aleşi de popor, care sunt la putere şi, dacă Allah o vrea, vom depăşi şi acest hop”, a spus el, felicitându-i pe turcii care au ieşit în stradă cu milioanele pentru a apăra naţiunea. „Cei care au ieşit cu tancurile vor fi capturaţi, căci acele tancuri nu le aparţin”, a adăugat Erdogan.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră