Începe şcoala! Peste trei milioane de elevi sunt aşteptaţi la cursuri

12 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Începe şcoala! Peste trei milioane de elevi sunt aşteptaţi la cursuri


Peste trei milioane de elevi și preșcolari încep luni semestrul I al anului școlar care are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, și se structurează în două semestre: 12 septembrie 2016 — 3 februarie 2017, respectiv 13 februarie 2017 — 16 iunie 2017.


Când vine vacanţa
Vacanțele elevilor sunt programate astfel: vacanța de iarnă — 24 decembrie 2016 — 8 ianuarie 2017, vacanța intersemestrială — 4—12 februarie 2017, vacanța de primăvară — 19-30 aprilie 2017 și vacanța de vară — 17 iunie — 10 septembrie 2017.

De asemenea, în săptămâna 29 octombrie — 6 noiembrie 2016, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță, scrie agerpres.ro.
Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a opta, în data de 9 iunie 2017.


Programul „Şcoala altfel”
Programul național 'Școala altfel' are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor, precizează ministerul.

Astfel, în funcție de ciclurile de învățământ școlarizate, unitățile de învățământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie — 2 decembrie 2016, 27 februarie — 31 martie 2017 și 15 mai — 9 iunie 2017 (învățământul preșcolar și primar), respectiv 17 octombrie — 2 decembrie 2016, 27 februarie — 31 martie 2017 și 15 mai — 9 iunie 2017 (învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal).

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, zilele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației), 5 iunie (Ziua învățătorului) și 1 iunie (Ziua copilului).


Noutate: elevii vor avea un statut propriu
Una dintre noutățile următorului an școlar este aceea că elevii vor avea un statut propriu. Acest document reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România, primul de acest tip elaborat în România după 1990.

Drepturile elevilor sunt structurate în cinci categorii: drepturi educaționale, drepturi de asociere și exprimare, drepturi sociale, recompense și alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.

Ministerul Educației a decis că, în calculul mediei de admitere în învățământul liceal, ponderea mediei claselor V-VIII va reprezenta 20%, în comparație cu 25% cum este în prezent. Admiterea la liceu se va realiza într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazurile speciale. În acest fel, admiterea la liceu se va finaliza mai repede, în 21 iulie.

CITIŢI ŞI:

Poliția Română. sfaturi pentru elevi și părinți la începutul anului școlar


Siguranţă
Potrivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență, din totalul unităților de învățământ preuniversitar la nivel național, peste 22.000 de clădiri ale acestora nu necesită obținerea autorizației privind securitatea la incendiu, iar peste 4.000 trebuie să obțină acest aviz.

Reprezentanții ISU precizează că, în urma datelor din teren, clădirile care nu necesită obținerea autorizației sunt acelea care nu au efectuat modificări constructive sau au fost puse în funcție anterior introducerii obligației legale de obținere a avizului.

De asemenea, centralizarea informațiilor arată că 145 de unități școlare din România au obținut autorizația de securitate la incendiu în acest an.

Potrivit ISU, în perioada premergătoare începerii noului an de învățământ au fost desfășurate activități de inventariere a clădirilor existente la nivel național în care funcționează școli și grădinițe și au fost identificate condițiile optime pentru asigurarea climatului de securitate.

La nivelul Capitalei, doar 39 de clădiri, din cele 1.139 care compun instituțiile de învățământ, sunt autorizate pentru securitatea la incendiu, au precizat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră