România, ultimul loc în UE în domeniul transporturilor

31 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
România, ultimul loc în UE în domeniul transporturilor

Statele membre vor putea astfel să identifice domeniile care necesită investiții și intervenții prioritare. Acest recapitulativ arată modul în care UE consolidează piața internă în domeniu și promovează trecerea la mobilitatea cu emisii reduse de carbon, priorități ale Comisiei Europene.

România se află pe ultimul loc în clasamentul statelor membre, cu o singură categorie în care se plasează între primele cinci țări și 15 în care se plasează între ultimele cinci. Olanda se află în fruntea tabloului de bord pentru al treilea an consecutiv, cu rezultate foarte bune la 15 categorii, urmată de Suedia, Germania și Austria.

Deși aceste țări au puncte forte în domenii diferite, toate au în comun un cadru pentru investiții robuste, punctaje ridicate în domeniul siguranței transporturilor și rezultate bune în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației UE. Tabloul de bord în domeniul transporturilor reunește date provenite din diverse surse publice (Eurostat, Agenția Europeană de Mediu, Forumul Economic Mondial etc.)

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Obiectivul meu este un sistem de transport de înaltă calitate, decarbonizat, complet integrat și eficient. Tabloul de bord are rolul unui semn de circulație în această călătorie, indicând drumul de urmat și distanța care rămâne să fie parcursă.

Acesta este un instrument util pentru noi, pentru statele membre și pentru părțile interesate, care ne ajută să stabilim unde acționăm corect și unde sunt necesare investiții și acțiuni suplimentare. Este deosebit de încurajator să constatăm că eforturile depuse de această Comisie pentru a reduce decalajul în materie de investiții în sectorul transporturilor încep să dea roade”, a declarat Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc.

Principalele constatări ale tabloului sunt legate de progrese în obținerea unei mobilități durabile și ecologice, însă nivelurile sunt încă scăzute; există potențial pentru accelerarea tranziției; modificarea percepției asupra calității infrastructurii de transport, ca efect pozitiv al investițiilor în domeniu; satisfacție crescută a consumatorilor în raport cu toate modurile de transport; necesitatea intensificării eforturilor de reducere a numărului de decese din accidentele rutiere; și nu în ultimul rând creșterea numărului femeilor angajate în domeniu și necesitatea luării de măsuri pentru continuarea acestei tendințe.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră