România va prelua mai repede preşedinţia UE

27 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
România va prelua mai repede preşedinţia UE


Decizia privind devansarea cu șase luni a tuturor președințiilor a fost adoptată la 26 iulie de Consiliu și stabilește ordinea preluării președinției Consiliului UE până în 2030, potrivit unui comunicat al Celor 28.
Cei 28 au oficializat astfel în scris o decizie luată miercurea trecută de ambasadorii lor, scrie arcinfo.ch.
Procesul de devansare a președințiilor va începe la 1 iulie 2017, a menționat sursa citată. Astfel, în locul Marii Britanii, care urma să asigure președinția UE în a doua jumătate a anului 2017, președinția UE va fi asigurată de Estonia.
În primul semestru al anului 2017, președinția UE va fi asigurată de Malta. În 2018, Bulgaria va asigura președinția UE în prima jumătate a anului, iar Austria în cea de-a doua. Practic, România va prelua președinția UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, și o va preda Finlandei, care o va exercita de la 1 iulie 2019.
Totodată, Consiliul a decis să adauge Croația, care nu era încă membră a UE în momentul fixării calendarului președințiilor, care ar urma să asigure președinția prin rotație în prima jumătate a anului 2020.
Ţara care asigură preşedinţia prin rotaţie a UE este însărcinată cu organizarea reuniunilor statelor membre. Ea stabileşte agenda discuţiilor şi dă un anumit impuls subiectelor tratate. Din iulie, Slovacia asigură pentru şase luni această preşedinţie.
Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit miercuri pe francezul Michel Barnier pentru a conduce negocierile în numele executivului UE în vederea ieșirii Marii Britanii din UE.
Michel Barnier este fost comisar european pentru servicii financiare (2010-2014) și fost șef al diplomației franceze în 2004 și 2005. De asemenea, a fost vicepreședinte al Comisiei Europene.
El va avea sarcina de a pregăti și conduce negocierile cu Londra în termenii articolului 50, o clauză a Tratatului de la Lisabona, încă neutilizată, care reglementează orice 'divorț' al unei țări membre de blocul comunitar, scrie agerpres.ro.
Potrivit acestei proceduri complexe, Londra trebuie ca mai întâi să notifice oficial Bruxellesul privind intenția sa de a părăsi UE. Cele două părți vor dispune apoi de doi ani pentru a încheia negocierile privind ieșirea din Uniune, cu excepția cazului în care vor conveni să prelungească acest interval.
Liderii europeni își doresc ca Londra să grăbească anunțul privind intenția de a ieși din UE, dar noul premier britanic Theresa May a anunțat deja că nu va cere oficial acest lucru 'înainte de finalul anului'.
Până atunci, Barnier 'va pregăti terenul la nivel intern pentru ceea ce urmează', a precizat Comisia. Odată ce articolul 50 va fi activat, el 'va iniția contactele necesare cu autoritățile britanice și toți ceilalți interlocutori din UE și statele membre'.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră