Întrebări pentru dosarul Truică

13 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Întrebări pentru dosarul Truică


În dosar sunt vizaţi şi cetăţeni israelieni, numele grele din lumea afacerilor şi a consultanţei politice.
Cotidianul Yediot Aharonot, site-ul Ynet şi postul de radio al Armatei israeliene, Galei Tzahal, relatează că purtătorii de cuvânt ai celor trei israelieni vizaţi în dosar – Tal Silberstein, Shimon Sheves, Benjamin Steinmetz – au negat implicarea acestora în acţiunile ilegale pe teritoriul României atribuite omului de afaceri Remus Truică, fost şef de cabinet al premierului Adrian Năstase.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru mariustuca.ro că există informaţii potrivit cărora între Remus Truică şi israelienii din grupul vizat de dosarul retrocedărilor ar fi intervenit conflicte încă de acum mai bine de cinci ani, israelienii fiind nemulţumiţi de felul în care decurg afacerile. Surse israeliene vorbesc chiar despre un proces pe această temă. Tal Silberstein şi Benjamin Steinmetz bănuiau că Truică a folosit banii într-un mod incorect, iar milioanele lor se duc în aer.
Pe de altă parte, aceleaşi surse susţin că Shimon Sheves, cunoscut consultant politic israelian, a fost partener în proporţie de 5% în această afacere de retrocedări, în urma constituirii unei firme împreună cu Tal Silberstein, un alt consultant politic şi om de afaceri israelian. Sheves a intrat în afacere la începutul lui 2007, dar, nefiind mulţumit de cum merg treburile, şi-a vândut partea de acţiuni miliardarului Benjamin Steinmetz, retrăgându-se din aceasta, în 2009 fiind retras definitiv.
Dacă informaţiile se probează, iar Sheves s-a retras din această poveste, rămâne de văzut în ce măsură schimbă datele problemei informaţiile despre conflictele intervenite între Remus Truică şi partenerii săi de afaceri israelieni şi, evident, de ce abia după atâţia ani a fost pus pe masă acest dosar greu.
Potrivit DNA, oamenii de afaceri israelieni Silberstein Tal, Shimon Shevez şi Benny Steinmetz i-au dat lui Remus Truică bani - 4 milioane euro - pentru a-i oferi prinţului Paul ca avans după ce acesta a cesionat drepturile asupra bunurilor pentru care s-a traficat influenţa, dar şi bani pentru costuri judiciare.
Potrivit DNA, începând din anul 2006, prinţul Paul i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional (între care Robert Roşu, Andrei Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic) o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe sau pe lângă judecători, scrie mediafax.ro.
Procurorii mai arată că ”pe parcursul urmăririi penale a rezultat că Paul Philippe Al României a avut o contribuţie esenţială la săvârşirea acestor fapte (cumpărare/trafic de influenţă, grup organizat, dare de mită, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave) şi la producerea rezultatului, având în vedere că întreaga activitate infracţională în cauză a fost generată de inculpat, care a dorit prin orice mijloace să intre în posesia respectivor bunuri pentru care însă nu îndeplinea condiţiile legii pentru a le putea revendica”.

Citiți referatul procurorilor în dosarul retrocedărilor.

Citeşte şi:

Cine sunt israelienii care s-au implicat în politica românească. Nume grele de consultanţi politici şi afacerişti israelieni, implicaţi în dosarul Remus Truică

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră