Promenade des Anglais, colţul de Rai transformat într-o baltă de sânge

15 Iul 2016 | scris de Mara Răducanu
Promenade des Anglais, colţul de Rai transformat într-o baltă de sânge

Parcurgând promenada, pe jos sau într-o maşină luxoasă, turiştii pot vedea plajele perfecte din Nisa cu apa limpede a Mediteranei, precum şi tersasele, restaurantele şi hotelurile celebre din zonă. Unul dintre cele mai căutate şi scumpe este Hotel Negresco, de 5 stele. Datorită frumuseţii sale, Promenade des Anglais este şi locul unde au loc evenimente publice, printre care Carnavalul de la Nisa ori focurile de artificii ocazionate de sărbătorirea Zilei Franţei, pe 14 iulie.

prommmm

Joi seară, un camion condus de un individ înarmat a intrat în plin în mulţimea strânsă să vadă focurile de artificii pe Promenade des Anglais, la Nisa. Camionul a înaintat aproape 2 kilometri prin mulţime, înainte ca şoferul să fie împuşcat de poliţişti. Peste 80 de oameni au murit sub roţile vehiculului, alţi 150 fiind răniţi. Printre aceştia din urmă se află şi doi români, a confirmat Ministerul român de Externe.

Reputaţia turistică de care se bucură Promenade des Anglais s-a răspândit dincolo de graniţele Franţei, şi chiar de cele ale Europei. În prezent, renumita promenadă este un reper al Nisei, atât din punct de vedre infrastructural, cât şi turistic. De fapt, importanţa sa pentru platforma comercială şi turistică a oraşului este reflectată de structura şi de întrebuinţarea sa.

Proiectul construirii unei promenade de-a lungul malului mării datează de la începutul secolului al XIX-lea. A fost demarat de aristocraţia engleză care începuse cu puţin înainte să prindă gustul petrecerii vacanţelor la Nisa, şi apoi a fost rapid îmbrăţişat de autorităţile locale care au transformat sugestia iniţială într-una dintre cele mai exemplare promenade ale Rivierei Franceze. Pentru a onora propunerea englezilor de a construi o astfel de arteră, oraşul Nisa a găsit de cuviinţă să numească strada Camin des Angles (un nume pe care l-a păstrat până în 1860, după care a fost schimbat în apelativul din prezent).

prommm

Unde se întinde Promenade des Anglais 

Astfel, în zilele noastre, Promenade des Anglais se întinde de la aeroport (la vest) până la Quai des Etats Unis (la est, aproape de Port de Nice), numărând 7 kilometri în lungime. Această stradă cu două sensuri de circulaţie (fiecare sens având cel puţin 3 benzi, şi uneori chiar 6 benzi pe anumite sectoare) este presărată cu atracţii, fiind în ea însăşi unul dintre obiectivele turistice de top din Nisa.

Mai mult, urmând promenada, vizitatorii au oportunitatea de a da de unele dintre atracţiile de top şi de minunile arhitecturale ale Nisei. În primul rând, este vorba despre plaje. Cele mai multe plaje din Nisa (fie private, fie publice) sunt adăpostite între Baie des Anges şi Promenade des Anglais, fiind accesibile din partea promenadei. În al doilea rând, privelişti precum Parcul Phoenix, cu al său impozant Muzeu de Arte Asiatice, Palais de la Mediterranee şi Hotel Negresco, toate acestea sunt accesibile de pe renumita promenadă.

Dincolo de aceste aspecte, strada este presărată cu baruri şi restaurante unde turiştii se pot relaxa şi îşi pot încărca bateriile. Numeroase standuri de biciclete administrate de Velo Bleu sunt, de asemenea, situate de-a lungul Promenade des Anglais. Evident, promenada are câte ceva de oferit pentru toată lumea: este ideală pentru circuitele turistice, oferă accesul la plajă şi este practicabilă pentru roller-i şi pentru ciclişti.  De asemenea, pe promenadă se organizează şi diverse evenimente de succes ale Nisei: din ce în ce mai popularul Prom Classic şi Carnavalul din Nisa, doar pentru a enumera două dintre cele mai de interes festivaluri din calendarul evenimentelor publice locale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră