Ce îi aşteaptă pe agricultori în următoarele zile

04 Feb 2016 | scris de Sorin Anghel
Ce îi aşteaptă pe agricultori în următoarele zile


Sub aspect termic, următoarele şapte zile se vor caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în aproape toată ţară. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0....13°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10...6°C, în toate zonele de cultură. Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări. Local, în zonele joase de câmpie se va semnala ceaţă.


Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. Pe unele suprafeţe din nordul şi vestul Moldovei, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

În majoritatea regiunilor agricole, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. Pe fondul menţinerii temperaturilor mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative la cerealierele de toamnă se vor desfăşura lent, îndeosebi în nord-estul şi sudul ţării.

Funcţie de data semănatului, cerealierele de toamna (orz şi grâu) vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), pe întreg teritoriul agricol al ţării. La cultura de răpiţă va predomina faza de înfrunzire (6-15 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În toate plantaţiile, speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus biologic. În condiţiile agrometeorologice prognozate, în zilele cu precipitaţii lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră