Ce pericole se ascund pe internet. Prima regulă de siguranţă: „parolele sunt secrete şi îţi aparţin!“

09 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
Ce pericole se ascund pe internet. Prima regulă de siguranţă: „parolele sunt secrete şi îţi aparţin!“

„Rata de utilizare a internetului de către tineri în România a înregistrat o evoluţie explozivă în ultimii ani, ajungând la cote de peste 90% în mediul urban, în rândul celor cu vârsta de peste 16 ani. Un ritm asemănător de dezvoltare cunoaşte şi folosirea telefoanelor de tip smartphone ori a tabletelor de către tineri şi accesarea internetului de pe aceste dispozitive. Principalele categorii de riscuri la care se pot expune tinerii în mediul online sunt: infectarea sistemelor cu programe de tip malware, furtul de identitate, cyberbullying, pornografia infantilă“, potrivit unor oficiali din cadrul Poliţiei Române. 

RECOMANDĂRILE POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU PĂRINŢI:

Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:

Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.


Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.


Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!


RECOMANDĂRILE POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU COPII:

 Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.


Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu o cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!


Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor.


Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările!


Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.


Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.


În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.


Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!


Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

 

10 REGULI PENTRU O NAVIGARE SIGURA SI PLACUTA PE INTERNET!

 

Stabileşte, împreună cu părinţii, regulile de folosire a calculatorului şi a Internetului!

Poţi face o listă cu site-urile pe care doreşti să navighezi sau pe care ţi le propun părinţii şi hotărâţi de comun acord orele când e cel mai potrivit să utilizezi Internetul. Calculatorul te poate ajuta să-ţi faci temele sau să-ţi petreci timpul într-un mod plăcut. Părinţii te pot învăţa cum să găseşti mai repede informaţiile utile, dar şi tu le poţi arăta cât de priceput eşti în folosirea calculatorului.

Nu da nici unei persoane cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta!

Acestea pot fi numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine eşti şi unde locuieşti, anunţă-ţi părinţii imediat.

Parolele sunt secrete şi îţi aparţin!

Ele sunt ca şi cheile de la casă pe care nu le dai nimănui, nici măcar cunoscuţilor. Cu excepţia părinţilor! Trebuie să-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îţi cer parola. Dacă bănuieşti că parola ţi-a fost divulgată, schimb-o imediat, singur sau cu ajutorul părinţilor.

Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta!

Atunci când doreşti să încarci (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să-ţi creezi un profil sau cont, selectează fişierele împreună cu părinţii. Învaţă să creezi o lista cu persoanele care îţi pot vedea profilul. Foloseşte camera web numai când sunt părinţii alături de tine. Nu uita, fotografiile sau filmuleţe, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe Internet chiar daca le vei şterge!

Nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!

Astăzi, multe persoane, inclusiv copiii, pot să creeze pagini web sau sa posteze texte, fotografii, ştiri. În plus, fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă. Pentru a verifica dacă ceea ce ai aflat pe Internet este adevărat, cere ajutorul părinţilor sau profesorilor tăi care îţi pot oferi şi alte surse de informare. Nu descărca şi nu instala programe pirat sau pe care nu le cunoşti; ele pot distruge datele de pe calculatorul tău.

Nu răspunde la mesajele care te supăra sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite!

Păstrează-le pentru a le arata părinţilor, profesorilor sau, în cazuri grave, Poliţiei. Dacă primeşti e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare care ţi se par suspecte de la cineva pe care nu-l cunoşti şi în care nu ai încredere, şterge-le din calculator. Ele pot avea viruşi sau programe care îţi vor citi toate datele de pe calculatorul tău.

Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoşti pe cei cu care comunici.

Obligaţia ta este de a-i proteja şi tu pe alţii. Nu trimite imagini jignitoare sau mesaje care ar putea sa le provoace frică sau să-i pună în pericol.

Poţi oricând sa te opreşti din navigarea pe Internet sau să refuzi să continui discuţiile pe chat, daca s-a întâmplat ceva ce nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau nu ai înţeles.

Vorbeşte direct părinţilor tăi sau profesorilor şi explică-le ce te-a îngrijorat. Poţi scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei sa comunici.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră