Creştinii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc Paştele, cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor şi a greco-catolicilor

27 Mar 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Creştinii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc Paştele, cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor şi a greco-catolicilor


După mai bine de 2000 de ani de la Învierea Domnului Isus Christos, Bisericile creștine nu sărbătoresc la aceeași dată acest eveniment fundamental al creștinismului.
În acest an, este un decalaj mare: când romano-catolicii celebrează Învierea Domnului, creștinii orientali sunt abia la începutul Postului Mare.
Spre miezul nopţii, romano-catolicii au participat la Vigilia Pascală, slujba specială care celebrează Învierea lui Iisus Hristos.
Saşii din Transilvania, majoritatea protestanţi ai Bisericii Evanghelice augustane, vor merge dimineaţă la slujbă, în bisericile fortificate din comunităţile în care încă mai sunt numeroşi.
Potrivit tradiţiei, saşii pregătesc crenguţe înflorite cu ouă suflate şi colorate, numite „Osterbaum” sau Pomişor de Paşti, şi fac prăjituri numite „Hanklich”.
Președintele Klaus Iohannis petrece Paștele Catolic la Sibiu, unde a participat sâmbătă seara la slujba de Înviere de la Biserica romano-catolică „Sfânta Treime”, din centrul istoric al orașului.
Deși este de religie protestantă, Klaus Iohannis participă la slujbele de la biserica romano-catolică din Sibiu, având în vedere că soția sa este greco-catolică, scrie agerpres.ro.
Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj e Paşte, adresat creştinilor romano-catolici şi protestanţi care sărbătoresc azi Paştele.
“Doresc să adresez gândurile mele cele mai calde creștinilor romano-catolici și protestanți care sărbătoresc astăzi Paștele. În aceste zile în care celebrăm darul luminii și al vieții, este potrivit să fim împreună cu toți cei care au nevoie de solidaritatea noastră. Să fim alături de victimele violenței și intoleranței ori de cei pentru care „pâinea cea de toate zilele” este departe de a fi o metaforă. Vă doresc tuturor ca Învierea Domnului să vă găsească în pace, sănătoși și fericiți, alături de familie și cei dragi! Cristos a Înviat!”, scrie Iohannis.

Anul trecut, Papa Francisc propunea o dată comună, fixă, pentru celebrarea Paștelui. Sunt deja câteva Biserici – Comuniunea Anglicană, unele Biserici Ortodoxe – care s-au arătat deschise față de această propunere.
Deja, de ceva timp, cercetătorii au stabilit cu mare probabilitate că învierea lui Isus ar fi avut loc în ziua de 7 aprilie a anului 30. Cu alte cuvinte, începutul lunii aprilie ar fi momentul cel mai potrivit pentru a celebra sărbătoarea Paștelui, se arată într-un comentariu pe site-ul catholica.ro.
Duminică, Papa va rosti binecuvântarea “Urbi et Orbi” (Către oraş şi lume) şi va transmite un mesaj din balconul central al Basilicii Sfântul Petru.
Zeci, chiar sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să asiste la acest eveniment impresionant.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră