Ordinul „Steaua României” pentru Neagu Djuvara şi Mihai Şora

26 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Ordinul „Steaua României” pentru Neagu Djuvara şi Mihai Şora


"Dumneavoastră, domnule Neagu Djuvara, domnule Mihai Șora, ați trasat în domeniile istoriei și filosofiei repere de cunoaștere deosebite, a căror consistență și viziune sunt egalate doar de profundul lor angajament etic. Domnule Neagu Djuvara, înțelegerea trecutului și respectul valorilor, mesajul fundamental al întregii dumneavoastră vieți — darul pe care îl faceți tinerelor generații. Domnule Mihai Șora, ne-ați condus spiritul prin zbuciumul vieții contemporane pentru ca prin dialoguri, dileme și interogații să ne putem orienta în fața provocărilor prezentului", a spus președintele Iohannis la ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a afirmat că, prin generațiile de specialiști care au avut șansa să cunoască lucrările lui Djuvara și Șora, să le fie discipoli ori colaboratori, opera acestora va rămâne "mereu tânără".
"Sunt convins că viitorul va reține că valorile României moderne și democratice s-au sprijinit și pe opera cu care dumneavoastră ați îmbogățit secolului Marii noastre Uniri. Pentru tot ce ați dăruit spiritului românesc, la împlinirea unor adevărate jubilee de viață, vă mulțumesc încă o dată, în numele meu, al statului român și al românilor și vă urez 'La mulți ani!'", a conchis președintele Iohannis.
Neagu Djuvara a arătat că se simte măgulit și "mititel" pentru distincția primită, relatează AGERPRES.

nd
"Vă mulțumesc, domnule președinte! Mă simt foarte măgulit și vă spun că m-am strivit așa de întâmplări ca la 100 de ani să mai ai prilejul de a primi recompense și decorații și mă simt mititel de tot și vă mulțumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-ați spus", a arătat istoricul.
Și Mihai Șora a mărturisit că este mișcat de distincția primită.

ms
"Sunt foarte mișcat și mulțumesc din tot sufletul pentru această decorație, pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acordă. Nu știu în ce măsură o merit, dar oricum sunt recunoscător", a afirmat Șora.
La finalul discursurilor, șeful statului a făcut o fotografie cu Djuvara și Șora.
La ceremonia de la Cotroceni au participat și vicepremierul Costin Borc, actorul Victor Rebengiuc, criticul literar Gabriel Liiceanu.
Iohannis a semnat, în august, decretele prin care le-a conferit distincțiile lui Mihai Șora și Neagu Djuvara.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră