România trece la ora de iarnă în noaptea de 29 spre 30 octombrie

27 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
România trece la ora de iarnă în noaptea de 29 spre 30 octombrie


Ora de iarnă intră în vigoare începând cu 30 octombrie, după ce în noaptea de 29 spre 30 ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ora 04:00 devenind ora 03:00.
Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor, circulația urmând a se efectua conform orarelor prevăzute, informează CFR Călători.
"Trenurile de călători vor pleca din gări (stațiile din care se formează) după ora oficială de vară până în noaptea de 29/30 octombrie ora 04:00, care devine ora 03:00. În noaptea de 29/30 octombrie 2016, când ora 04:00 devine ora 03:00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din stațiile de formare după ora 04:00 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale", se precizează în comunicat.
Conform CFR Călători, trenurile de călători aflate în circulație după ora 04:00, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.
„Având în vedere că și în țările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeași zi de duminică, 30 octombrie 2016, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare", se spune în comunicat.
Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei, cfrcalatori.ro, să contacteze compania la numărul de telefon 021/9521 (pentru traficul intern) sau sa se adreseze personalului din stații.
Un raport publicat de Academia Rusă de Ştiinţe Medicale arată că atunci când ceasul se dă înapoi sau înainte cu o oră, numărul de atacuri de cord se măreşte de 1,5 ori, rata sinuciderilor creşte cu 66%, iar serviciul de ambulanţă este mult mai solicitat, scrie descopera.ro.
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunţat renunţarea la ora de vară în Federaţia Rusă începând cu toamna anului 2011. Acesta a explicat că schimbarea orei de două ori pe an este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres.
"În fiecare toamnă şi primăvară afurisim acest sistem", a declarat Medvedev. "Bioritmul nostru are de suferit. Suntem cu toţii furioşi. Fie dormim prea mult şi ajungem prea târziu la muncă, sau ne trezim prea devreme şi nu ştim ce să facem cu timpul liber. Iar sărmanele vaci şi alte animale nu pot pricepe de ce trebuie să mănânce mai devreme sau mai târziu, sau de ce trebuie mulse la o altă oră", a adăugat el.
Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, scrie sursa citată.
În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale), reamintesc cei de la descopera.ro.
Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.
Majoritatea populaţiei planetei nu foloseşte sistemul orei de vară.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră