Lia Olguţa Vasilescu avertizează: „Vreau să fac public dosarul (...)!“

03 Aug 2016 | scris de Mara Răducanu
Lia Olguţa Vasilescu avertizează: „Vreau să fac public dosarul (...)!“

„Eu vreau să fac dosarul public. Cred că am o datorie, în primul rând pentru votanții mei, care nu sunt puțini, ca să știe pentru ce denunțuri și pentru ce probe a stat primarul lor în închisoare timp o noapte și încă o săptămână în arest la domiciliu. (...)

Eu sunt poate singurul om politic de până acum care a decis că dosarul lui trebuie făcut public. (...) Voi prezenta absolut totul, pentru că nu am nimic de ascuns. Mi se pare inadmisibil, mi se pare strigător la cer și o prostie faptul că politicienii, până acum, nu și-au prezentat public dosarele ca să se vadă cum funcționează acest sistem și ce este în aceste dosare. Dacă mai mulți ar fi avut curajul să facă exact același lucru pe care l-am făcut eu, cred că altfel am fi discutat acum despre statul de drept”, a declarat Olguța Vasilescu, potrivit DCNEWS. 

Reamintim faptul că Lia Olguţa Vasilescu a fost reţinută pe 30 martie 2016, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu prin decizia judecătorilor. "În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic", se arată în comunicatul DNA. 

Care sunt acuzaţiile procurorilor 

Potrivit DNA, "donațiile" respective, estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. "Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", susțin procurorii.

Conform acestora, pe de altă parte, în 2014, inculpata Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, "pentru și printr-o asociație non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu". "Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova", arată procurorii.

Anchetatorii au reținut că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguța Vasilescu în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor. "De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016", mai menționează DNA.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră