MISIUNI PERICULOASE ŞI CAPCANE. Dorinţa Unei Fetiţe al Cărei Tată, Poliţist, a Fost Plecat Timp de un An în Afganistan

16 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
 MISIUNI PERICULOASE ŞI CAPCANE. Dorinţa Unei Fetiţe al Cărei Tată, Poliţist, a Fost Plecat Timp de un An în Afganistan

Timp de 11 luni, poliţiştii au monitorizat, consiliat şi instruit forţele locale de securitate afgane, în vederea reformării activităţii, conform normelor de drept internaţional şi celor mai bune practici şi standarde de poliţie internaţională, în cadrul misiunii NATO „Resolute Support”.

Deşi specificul misiunii este unul militar, poliţiştii şi-au desfăşurat activitatea pe o componentă de poliţie necombatantă. Cu toate acestea, misiunea a fost foarte periculoasă. Acolo, atacurile sunt aproape zilnice - în special cele cu maşini capcană.  Pe lângă experienţa profesională, a fost mai ales o experienţă de viaţă, cu riscuri la orice pas. În fiecare zi veneau ameninţări probabile. Fiecare ieşire din bază este un pericol. Un pic de emoţii a avut fiecare dintre ei, într-o astfel de misiune în teatrul de operaţii. „În primul rând, impune foarte multă atenţie, vigilenţă maximă şi profesionalism...Afganistanul e foarte periculos...era cel puţin o explozie cu maşină capcană pe lună...cu toate acestea, m-aş întoarce din nou.”

DEPARTE DE CEI DRAGI 

O zi din viaţa lor în această misiune însemna plecarea de la bază la ministerul de interne afgan, în laboratorul de criminalistică, unde erau mentori şi consilieri pentru personalul de criminalistică afgan, pe paliere de balistică, examinare a documentelor, urme papilare. În puţinele momente de timp liber se antrenau în bază sau jucau fotbal sau volei. Cu toţii însă sunt soţi şi părinţi. Recunosc însă că, cel mai greu, este să stai departe de cei dragi.  Acum, de când s-au întors acasă, la fiecare plecare de lângă ei, copiii îi întreabă: „Tati, unde te duci?...Când te întorci?”  Unul dintre poliţişti are o fiică de 6 ani. De sărbători, fetiţa i-a spus mamei: „Nu vreau să-mi aducă nimic Moş Crăciun, vreau să-l aducă pe tati acasă!”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră