UPDATE. Protest încheiat. Unioniştii stâng corturile şi pleacă acasă

23 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Protest încheiat. Unioniştii stâng corturile şi pleacă acasă

Liderul unioniştilor, George Simion, a anunţat că ,,fraţii basarabeni vor porni spre casă în această seară", dar mişcarea unionistă din România va continua să aibă întâlniri cu liderii politici pentru a introduce tema unirii pe agenda principală a viitoarei guvernări. El a precizat că următoarea mişcare unionistă va avea loc pe 1 decembrie la Bruxelles, în faţa Parlamentului European.

"Sunt mulţumit 100% de ce am obţinut astăzi din partea majorităţii partidelor, însă cred că este un început de a construi. Fiecare partid şi-a asumat câte o bucăţică din planul de reîntregire naţională, a fost şi presa acolo, acum rămâne să îşi îndeplinească fiecare bucăţica şi marea provocare va fi să îi punem pe toţi la aceeaşi masă pentru dezideratul de unire", a declarat George Simion, liderul unioniştilor, conform mediafax.ro.

********************************

Premierul Dacian Cioloş, dar şi lideri politici precum Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu și Nicușor Dan sunt chemați de unioniștii din stradă să își asume Unirea ca proiect de țară.

Anunţul aparţine Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatoarea marşului de sâmbătă de la Bucureşti în favoarea unirii României cu Republica Moldova, care a avut parte de incidente cu jandarmii.

„Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formațiuni politice din România anunțat de unioniști este duminică, ora 14:00”, se arată în comunicatul Platformei.

Unioniştii au lansat şi o chemare la adresa bucureştenilor, de a se alătura „baricadei pentru Unire” din Piaţa Universităţii, unde circa 300 de reprezentanţi ai acesteia şi-au petrecut noaptea în corturi.

Pe reţelele de socializare au existat, de altfel, comentarii numeroase pe marginea faptului că această „baricadă” instalată spontan, după cum afirmă organizatorii, nu prezintă deloc semne de spontaneitate, din moment ce corturile instalate sunt toate noi şi identice, şi la formă, şi la culoare.

Manifestanții care au ridicat baricada la Piața Universității din București precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României și că vor trata Unirea ca proiect de țară cu toți pașii concreți aferenți acestui proiect național, se mai arată în comunicat.

„Ne-am săturat ca Unirea să fie tratată demagogic și să fie folosită în campaniile electorale. Vrem fapte, nu vorbe! În Republica Moldova va avea loc un referendum pentru Unire în anul 2018 și viitorul Parlament al României trebuie să vină în întâmpinarea acestei consultări publice prin adoptarea Declarației pentru Unire”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Acesta a fost prezent sâmbătă seara în studioul B1TV, unde a vorbit despre acţiunea Platformei şi despre consecinţele pe care le are pentru clasa politică.

„Sunt tineri care au venit de la Chișinău și sunt în corturi în Piața Universității, locul unde noi, românii, ne-am câștigat libertatea. Au venit mii de bucureșteni la marș în susținerea celor din Chișinău și din restul țării, și deja au venit în Piața Universității. Îi invit și pe ceilalți bucurești care ne văd alături de noi să ne cunoască și să îi cunoască pe acești tineri frumoși de la Chișinău. Am vrut să tragem un semnal de alarmă pentru clasa politică. Aparent clasa politică a trimis jandarmii pe noi. Nu știu cum să înțeleg asta. E al cincilea an când organizăm marșul pentru Basarabia. Niciodată nu am pățit așa ceva. Noi din an în an suntem mai mulți și aici și la Chișinău. La Chișinău au fost 50.000 de oameni în stradă pe 27 martie de ziua Unirii Basarabiei cu România”, a declarat George Simion.

Marșul de sâmbătă a fost autorizat, potrivit Jandarmeriei, între orele 14:00 și 17:30 pe traseul Hanul lui Manuc-Piața Universității-Piața Română-Piața Victoriei, iar între orele 17:30 și 18:00 pentru susținerea de alocuțiuni în Piața Victoriei.

Ulterior, după ce manifestanții au ajuns în zona Piața Victoriei, cinci dintre manifestanţi au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la secţia de poliţie, printre aceştia fiind şi George Simion.

Căpitanul Mihai Vornicu de la Jandarmeria Capitalei a declarat, sâmbătă, că președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, precum şi alţi trei participanţii la marşul „Luptă pentru Basarabia”, au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei fiecare pentru tulburarea ordinii publice, scrie agerpres.ro.

„Platforma Unionistă a organizat un marș, urmat de protest, pe traseul Piața Unirii — Piața Romană — Piața Victoriei, unde, la un moment dat, în apropiere de Piața Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane au încercat să intre pe Calea Victoriei, forțând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog aflate la fața locului s-a discutat cu aceștia, li s-a explicat calea legală, aceștia nu au înțeles, după care s-a acționat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanților și conduse la sediul Secției 4 Poliție pentru a li se stabili identitatea și a se lua măsuri legale, drept pentru care patru persoane au fost sancționate, conform legii privind organizarea adunărilor publice, cu câte 3.000 de lei fiecare”, a spus Vornicu, într-o declarație de presă.

El a menționat că, având în vedere că o parte dintre manifestanți au ales să își continue protestul la Piața Universității, Jandarmeria le va permite manifestarea neautorizată câtă vreme nu se ocupă căi de comunicații.

George Simion, organizatorul marșului “Luptă pentru Basarabia”, a declarat sâmbătă că va face plângere împotriva jandarmilor care l-au dus la secția de poliție.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră