UPDATE. Legea Dragnea, constituţională. TVR rămâne fără bani, programul Rabla, în pericol

16 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Legea Dragnea, constituţională. TVR rămâne fără bani, programul Rabla, în pericol

Pe lângă taxa-radio tv, vor mai fi eliminate timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Eliminarea taxei radio-tv şi a timbrului de mediu a fost cea mai contestată. Şi conducerea radioului public, şi a TVR au reclamat că prin renunţarea la taxa-radio tv se elimină finanţarea directă de către cetăţeni a celor două instituţii media, ceea ce va conduce la alocarea de fonduri de la bugetul de stat şi, implicit, la dependenţă politică.

Iniţiatorul legii, Liviu Dragnea, a propus însă în locul taxei radio-tv un mecanism care funcţionează şi în alte ţări. "Tocmai pentru a face un pas important în a elimina contactul între conducerile celor două instituţii şi Guvern, înainte de facerea bugetului, noi vrem să punem în legea bugetului de stat două lucruri - pentru Radio, aferent fiecărui locuitor din cei 20 de milioane, se va prevedea 21 de lei în bugetul de stat, adică 422 milioane lei pentru Radio; iar pentru TVR, aferent fiecărui locuitor din România - 34 lei, 671 milioane lei.

Asta înseamnă că fiecare conducere a celor două instituţii nu mai are probleme să meargă, cum merge de ani de zile înainte de facerea bugetului, la MF şi la premier, să se roage să le dea bani în completare, fiindcă taxa oricum nu le ajunge. Aia înseamnă influenţă politică şi lipsă de independenţă politică, fiindcă atunci când te duci la cei care sunt la putere ca să le ceri bani ca să funcţionezi este aproape imposibil ca unul din acest lanţ să nu spună: Eu te ajut, dar ai grijă acolo", a explicat Dragnea.

În cazul timbrului de mediu, ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a admis că această taxă de înmatriculare, prin care se impozitează introducerea în circulaţie pe teritoriul României a autoturismelor în funcţie de vechimea motorului şi capacitatea cilindrică a acestuia, nu este corectă. Ea a spus însă că nu este de acord cu eliminarea ei fără a fi înlocuită cu o nouă formulă de taxare.

Palmer a explicat că eliminarea timbrului de mediu fără a pune altceva în loc are consecinţe nefaste pentru Fondul de Mediu din care sunt finanţate programele Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde. Prin Fondul de Mediu sunt derulate circa 1,2 miliarde de lei.

"Una din variantele pe care noi am luat-o în calcul a fost o taxare a consumului de combustibil. Un pachet în doi piloni. Pe de o parte o taxare a combustibilului cu o sumă mică de fapt, care s-ar fi regăsit într-un impact de maximum doi lei pe un plin de benzină pe lună şi un pilon de impozitare diferenţiată, pentru că în clipa de faţă noi nu impozităm în mod diferenţiat în funcţie de norma de poluare a motorului”, declara ministrul Mediului, acum două luni, după aprobarea Legii Dragnea în Parlament.

Nici una dintre propunerile avansate pentru a umple golul lăsat de eliminarea taxei radio-tv şi a timbrului de mediu nu este concretizată. În acest context, preşedintele Iohannis ar putea temporiza intrarea în vigoare a legii.

De altfel, ulterior deciziei CCR, şeful statului a anunţat că va retrimite legea în Parlament. El a spus că nu crede că este bine să se renunţe la taxa radio-tv fără o discuţie calmă adecvată, despre această taxă. "E posibil ca prin retrimiterea în Parlament să fie o dezbatere nu doar în societatea civilă, ci şi în Parlament, unde trebuia să aibă loc iniţial", a mai spus Iohannis.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră