La 28 de ani, manevrează o navă de război. Povestea Ștefanei Farcaș, navigator-șef pe fregata Regele Ferdinand

16 Aug 2020 | scris de A.V.
La 28 de ani, manevrează o navă de război. Povestea Ștefanei Farcaș, navigator-șef pe fregata Regele Ferdinand

Este femeie, are doar  28 de ani și deja o carieră de invidiat: este navigator-șef pe fregata „Regele Ferdinand”.

Ștefana Farcaș este una dintre puținele femei de la bordul navei-amiral din Marina Militară a României, relatează digi24.ro.

Mereu la înălțime, ea a absolvit ca șefă de promoție școlile militare, iar în urmă cu trei ani a fost singurul ofițer de marină din 14 țări care a absolvit cu onoruri o școală de profil din SUA.

Pare că s-a născut cu stilul cazon în sânge, deși în familie nu are un model militar. Știe un singur lucru: dacă la birou poți greși câteva hârtii, pe mare o eroare în manevrarea navei de război poate costa viețile a peste 200 de oameni.

Originară din Roman, Ștefana a absolvit, în anul 2014, ca șefă de promoţie, Facultatea de Inginerie Marină și Navigaţie din cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa, specializarea Navigaţie, Hidrografie și Echipamente Navale.

După absolvirea Academiei, a absolvit, tot ca şefă de promoţie, Şcoala de Aplicație a Forțelor Navale Mangalia, potrivit ziarulderoman.ro.

În anul 2015 a primit funcţia de ofiţer de cart, specialitatea navigaţie, la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, iar din anul 2016 şi până în prezent este navigatorul navei.

Din această funcţie răspunde de siguranţa manevrei şi navigaţia în siguranţă a navei, atât în marea largă, cât şi la manevrele în condiţii speciale.

În 2018, Ștefana Farcaș a fost nominalizata categoriei „Tânărul anului” – premiu acordat în premieră în acest an -, în cadrul Galei Excelenței Romașcane. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră