Jurnalistul de la Sky News ar putea fi supus testului cu detectorul de minciuni. Cine a cerut acest lucru

12 Aug 2016 | scris de Mara Răducanu
 Jurnalistul de la Sky News ar putea fi supus testului cu detectorul de minciuni. Cine a cerut acest lucru

 Avocatul Marcel Vrabie a spus, la Curtea de Apel București, că Attila Csaba Pantics și ceilalți doi bărbați reținuți în acest dosar, Levente Pantics și Aurelian Szanto, au primit asigurări de la jurnaliștii britanici că la finalul reportajului se va menționa faptul că personajele sunt fictive. "Au vina că au participat la această farsă. Ei au crezut că, practic, nu li se va întâmpla nimic, pentru că au primit promisiunea fermă din partea domnului Szanto, care la rândul lui a vorbit cu reporterii englezi, că la finalul reportajului, în subsolul imaginii, va apărea precizarea că toate faptele și personajele sunt fictive", a precizat avocatul Marcel Vrabie, citat de agerpres.ro. 

Cine a cerut testul cu detectorul de minciuni pentru jurnalistul britanic 

Avocatul a confirmat că va cere un test poligraf pentru jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a condus echipa de la postul Sky News. "Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, un detector de minciuni, să vedem cine minte, pentru că eu cred foarte tare că domnul Csaba Pantics este foarte sincer. Și el este dispus să fie supus testului poligraf. L-am întrebat și nu este nicio problemă", a spus avocatul.

Marcel Vrabie a explicat că Csaba Pantics nu a fost atras de bani să apară în reportaj, deoarece el este economist, iar soția este medic, cei doi având o afacere prosperă în orașul Iernut.Curtea de Apel București va judeca vineri cererea DIICOT de arestare a celor trei români care apar mascați în reportajul Sky News — Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics. Cei trei au fost reținuți joi noaptea, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar între jurnaliștii britanici și presupușii traficanți de arme, iar Attila Csaba Pantics și Levente Pantics apar în materialul Sky News cu fețele acoperite. Ei descriu și manipulează armele de foc oferite spre vânzare. 

Ce vor să facă procurorii DIICOT 

Procurorii DIICOT iau în calcul să extindă acuzațiile și pentru jurnaliștii britanici de la Sky News care au realizat reportajul privind traficul de arme din România, au declarat surse judiciare citate de agerpres.ro. Astăzi, procurorii DIICOT au reluat audierile în dosarul presupusului trafic de arme prezentat de televiziunea britanică Sky News, la DIICOT fiind citați trei dintre suspecții implicați în acest caz. Este vorba de Aurelian Szanto, Levente Pantics și Attilla Szaba Pantics, care au dat declarații și în cursul zilei de miercuri.

Aurelian Mihai Szanto, cel care a jucat rolul de intermediar, a declarat miercuri că a fost păcălit de jurnaliștii britanici deoarece aceștia i-au spus că este vorba de un documentar și că la final se va face o mențiune despre faptul că reportajul este o ficțiune. De asemenea, el a spus că ziariștii britanici i-au spus că filmarea trebuie să se desfășoare într-un loc foarte retras, "ascuns de ochii lumii", iar în documentar se va preciza că se află la granița cu Ucraina. Bărbatul a recunoscut că jurnaliștii britanici i-au cerut ca persoanele care apar în reportaj să fie cât mai "reale", respectiv să fie mascate și să poarte haine militare.

Stuart Ramsay: „Faceţi faţă realităţii!“

Pe de altă parte, Stuart Ramsay a scris, miercuri, pe Twitter, că informațiile despre traficanții de arme din România sunt reale și că instituțiile române sunt puse în dificultate: "Să se calmeze toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate. Faceți față realității!". O purtătoare de cuvânt a Sky News, citată de "The Guardian", afirmă că "Stuart Ramsay este unul din jurnaliștii noștri cei mai experimentați și tenaci, cu un istoric îndelungat de producere a unor relatări importante din lumea întreagă. El a prezentat un raport solid despre afacerile cu arme din România, iar Sky News susține fără rezerve reportajul".

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița-Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News. În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Din primele cercetări rezultă că armele erau deținute legal pentru vânătoare și aparțineau unuia dintre bărbații mascați. Reportajul a fost "aranjat" de jurnaliștii britanici, care le-au indicat presupușilor traficanți ce să spună la filmare, în schimbul a aproximativ 2.000 de euro.

Stuart Ramsay, jurnalistul Sky News care a realizat reportajul despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din România, a publicat noi mesaje Twitter, în care ataca România pentru publicarea de informaţi nepotrivite care să provoace o reacţie din partea sa. El insistă că nimeni nu a fost plătit pentru apariţia în reportaj. Traian Băsescu a cerut arestarea lui şi extrădarea în România.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră