Guvernul britanic, mesaj pentru românii din Regatul Unit. Ce se va întâmpla după BREXIT

13 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
Guvernul britanic, mesaj pentru românii din Regatul Unit. Ce se va întâmpla după BREXIT

Asta înseamnă că românii, în calitate de cetățeni UE, pot locui și munci în continuare în Marea Britanie.

Potrivit documentului, procesul de ieșire se declanșează odată cu notificarea de către guvern a intenției de părăsire, conform art. 50 al Tratatului UE de la Lisabona din 2009.

"Decizia momentului de declanşare a articolului 50 şi de începere oficială a procesuului de părăsire a UE va fi atribuţia premierului. Regatul Unit rămâne membru al UE pe durata acestui proces până la încheierea negocierilor în temeiul Art. 50", explică Guvernul.

Citește și: Cine va negocia ieșirea Marii Britanii din UE

"Când vom părăsi UE, ne aşteptăm cu certitudine ca statutul legal al cetăţenilor UE care locuiesc în Regatul Unit ca şi al cetăţenilor Regatului Unit care trăiesc în statele membre UE să fie protejat.

Guvernul recunoaşte şi preţuieşte importanta contribuţie adusă de cetăţenii din UE şi din afara UE care lucrează, studiază şi locuiesc în Regatul Unit”, se arată în document.

Sunt date apoi câteva exemple privind statutul cetățenilor UE în funcție de vechimea șederii lor în Marea Britanie.

Locuiesc în Marea Britanie de peste cinci ani. Ce înseamnă pentru mine votul privind ieșirea din UE?

Cetăţenii UE care au trăit în continuu şi legal în Regatul Unit timp de cel puţin cinci ani au automat drept de şedere permanentă. Aceasta înseamnă că au dreptul să trăiască în Regatul Unit permanent, conform legilor UE. Nu este necesară înregistrarea pentru documentarea cxonfirmării acestui statut.

Cetăţenii UE care au trăit în continuu şi legal în Regatul Unit timp de cel puţin şase ani au dreptul să solicite cetăţenia britanică, dacă o doresc. Criteriile de eligibilitate le găsiţi aici.

Dar dacă am locuit în Marea Britanie mai puțin de cinci ani?

Cetăţenii UE continuă să aibă drept de şedere în Regatul Unit conform legilor UE. Cetăţenii UE nu au nevoie de înregistarre pentru documentare pentru a se bucura de dreptul la liberă circulaţie şi responsabilităţi. Pentru cei care decid să solicite un certificat de înregistrare, nu s-a produs nicio schimbare în politica şi procesele guvernamentale. Cererile vor continua să fie procesate în mod obişnuit.

Membrii de familie din afara UE ai cetăţenilor UE trebuie să continue să solicite un permis de familie dacă doresc să intre în Regatul Unit potrivit legilor UE şi nu au nevoie de carte de rezidenţă emisă de un stat membru. Nu s-a produs nicio schimbare în politica şi procesele guvernamental şi cererile vor continua să fie procesate în mod obişnuit.

Membrii familiilor extinse ale cetăţenilor UE trebuie să continue să solicite certificate de înregistrare (dacă sunt cetăţeni UE) sau card de rezident (dacă sunt cetăţeni din afara UE) dacă doresc să locuiască în Regatul Unit. Nu s-a produs nicio schimbare în politica şi procesele guvernamentale. Cererile vor continua să fie procesate în mod obişnuit.”

În încheiere guvernul dorește să-i asigure pe cetățenii UE aflați legal în Regatul Unit că ei nu vor fi îndepărtați din această țară.

Plănuieşte guvernul britanic să restricţioneze accesul cetăţenilor UE pe teritoriul Regatului Unit?

Dreptul de rezidenţă al cetăţenilor europeni în Marea Britanie a rămas neschimbat, explică documentul. Prin urmare, rămân valabile şi condiţiile în care accesul pe teritoriul Regatului Unit poate fi restricţionat.

Așa cum a fost cazul şi înainte de referendum, cetăţenilor UE le poate fi limitat accesul pe teritoriul britanic numai dacă aceştia reprezintă o amenințare reală și suficient de gravă, dacă nu au drept de reşedinţă dobândit în mod legal sau dacă se constată un abuz al drepturilor de liberă circulaţie.

Theresa May, care îi va succeda astăzi lui David Cameron în funcția de premier, a declarat luni că vrea ca Marea Britanie "să negocieze" cel mai bun acord cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul.

__________________

Citește și:

Polițistul Godină ironizează revoltele din pușcării: "Noi d-aicia nu plecăăăăm, nu plecăăăm acasăăă!"

SCLAVIE în România. Zeci de copii răpiți de pe străzi, bătuți cu biciul, violați și obligați să cerșească

Descoperire remarcabilă în Pasul Prislop! Arheologii au găsit un nou sit preistoric, la 1400 de metri altitudine

Situație catastrofală la un liceu din Timiș. De şase ani, promovabilitatea la BAC este zero!

COD ROȘU de caniculă în Croația. MAE a emis o atenționare de călătorie

Caz grav de malpraxis la Spitalul de Arși din București. O femeie a murit în urma unei transfuzii greșite

Dr. Doina Goșa: La Spitalul de Arși, asistenta nu a efectuat cel de-al doilea test obligatoriu înainte de transfuzia de sânge

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră