Gabriela Firea trece la ameninţări: Cine opreşte apa caldă în Bucureşti capătă plângere penală

12 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Gabriela Firea trece la ameninţări: Cine opreşte apa caldă în Bucureşti capătă plângere penală


”Dacă ELCEN, companie a statului, opreşte apa caldă, este faptă penală. Nu pot fi lăsaţi bucureştenii fără apă caldă pentru că nişte companii nu s-au restructurat. Cine opreşte apa caldă, va «beneficia» de o plângere penală pentru că nu te joci cu infrastructura naţională”, a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a afirmat că Primăria Generală nu are temei legal să plătească datoria de 285 de milioane de lei solicitată RADET-ului de către ELCEN, scrie News.ro.

Firea a precizat că lanţul datoriilor dintre Distrigaz Sud, ELCEN şi RADET a fost generat de un ordin de ministru din 2010, ”care a făcut jocurile unor băieţi deştepţi” şi prin care s-a stipulat că datoriile dintre companiile de stat se fac mai întâi cu plata penalităţilor de întârziere şi abia apoi cu plata datoriei de bază, motiv pentru care RADET a fost pus în imposibilitatea de a scăpa de datoria faţă de ELCEN, care ar fi înregistrat ani în şir profituri doar prin penalităţile plătite de RADET.

Edilul a spus că ameninţarea cu stoparea apei calde către bucureşteni are un substrat politic, Firea acuzând PNL Bucureşti că a provocat criza prin oamenii pe care îi are în conducerile companiilor implicate şi în administraţia locală.

Primarul general a mai spus că nu ese normal ca Guvernul să nu se implice în soluţionarea crizei câtă vreme companiile implicate au capital de stat.

Distrigaz Sud Reţele a pus, joi, poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, a anunţat compania Elcen, care susţine că, din această cauză, ar putea fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând de sâmbătă.

Compania Distrigaz Sud Reţele susţine că este dispusă să ia în considerare orice măsură de natură să rezolve amiabil situaţia Elcen şi să nu pericliteze aprovizionarea cu agent termic a locuitorilor Bucureştiului.

Oficialii distribuitorului de gaze afirmă că măsura de limitare a alimentării cu gaze naturale care vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare "a fost luată şi menţinută fără a afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din Bucureşti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi agentului termic".

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor.

Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere a fost achitată după data scadentă de către Elcen, care motivează situaţia prin neplata de către RADET a obligaţiilor către Electrocentrale Bucureşti.

În total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei către Elcen.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră