13 martie, între RAI si INFERN pentru fosta blondă de la Cotroceni. Elena Udrea se îndreaptă spre o achitare în „Gala Bute“?

09 Mar 2017 | scris de Jeanina Nastase
13 martie, între RAI si INFERN pentru fosta blondă de la Cotroceni. Elena Udrea se îndreaptă spre o achitare în „Gala Bute“?

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, se îndreaptă către achitare pentru acuzaţiile de luare de mită, în dosarul “Gala Bute”, caz în care Înalta Curte se va pronunţa pe 13 martie. Procurorii DNA nu au putut să demonstreze că şpagă plimbată la nivelul Ministerului Dezvoltării a ajuns la fostul ministru, dosarul este plin de declaraţii contradictorii, iar inculpaţii implicaţi în circuitul mitei nici măcar nu amintesc numele Elenei Udrea.

Elena Udrea risca 20 ani de inchisoare in dosarul "Gala Bute", avand in vedere ca procurorii solicita pedepse maxime pentru inculpati. Elena Udrea spune că se așteaptă ca în dosarul ''Gala Bute'' să fie achitată. Ea crede că nu se pot da condamnări pe denunțuri mincinoase. Procurorul DNA a cerut condamnarea fostului ministru la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele.

Procurorul DNA a cerut, la ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene

Unul dintre cele mai mediatizate dosare ale DNA, dosarul “Gala Bute”, unde vizată este Elena Udrea, a rămas în pronunţare iar judecătorii de la  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe sentinţa pe 13 martie 2017. DEcizia instanţei supreme poate duce la restarea “Sistemului”, căci hotărârea judecătoarelor Angela Dragne, Leontina Şerban şi Florentina Dragomir poate demonstra dacă Justiţia a ieşit din câmpul tactic al SRI, iar pronunţările se vor face exclusiv pe probe, transmite luju.ro

DNA susţie că Elena Udrea ar fi primit bani şi foloase prin intermediul consilierului ei Ştefan Lungu. Lumeajustitiei.ro susţine, însă, că nu există vreo dovadă că Elena Udrea a intrat în posesia banilor, ci doar declaraţii ale unor inculpaţi, care la rândul lor sunt oscilante şi contradictorii.

În acuzaţia că Udrea ar fi primit prin intermediul lui Ştefan Lungu foloase materiale de la fraţii Adrian şi Miron Gardean, că ar fi ştiut despre modul în care erau remise sumele de bani şi că o parte din acestea ar fi fost folosite în interesul PDL, relevanţă este confruntarea dintre Elena Udrea şi Ştefan Lungu existenţa la dosar. Astfel, acesta din urmă recunoaşte că Udrea nu i-a cerut niciodată să facă plăţi la PDL şi că nu a avut relaţii financiare cu fostul ministru.

Într-o altă declaraţie, Ştefan Lungu, spunea, în februarie 2015, că nu Elena Udrea ar fi fost beneficiara banilor daţi de Adrian Gardean, ci secretarul general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia. Mai mult, nici măcar Adrian Gardean nu o indică pe Elena Udrea că fiind beneficiara banilor. Totodată, acelaşi Adrian Gardean a explicat că nu a avut “alte elemente care să-i susţină aprecierea că banii ajungeau la Udrea”. Nu în ultimul rând, fratele lui Adrian Gardean, Miron Gardean, a explicat că nu a auzit niciodată că banii ar fi urmat să ajungă la Elena Udrea, ci doar la Nastasia, acesta din urmă fiind cel care a cerut comisionul.

Iata declaratia lui Stefan Lungu: “Nastasia mi l-a indicat pe fiul sau Alexandru cu care trebuia sa ma intalnesc sa-i dau banii. La intalnirea cu Nastasia, el mi-a indicat ce suma sa-i dau fiului sau Alexandru, insa nu-mi amintesc cuantumul acesteia. Banii din al doilea contract i-am dat lui Nastasia”, potrivit luju.ro. 

Mai mult, nici macar Adrian Gardean nu o indica pe Elena Udrea ca fiind beneficiara banilor: “La inceputul lui 2010, am avut o intalnire cu Nastasia Gheorghe intermediata de Lungu Stefan, in biroul lui Nastasia de la MDRT. Cu acest prilej, Nastasia mi-a confirmat discutiile purtate anterior cu Stefan Lungu referitor la plata unui procent de 10% din sumele incasate pentru deblocarea finantarii pe lucrarile executate. (…) Cand am discutat cu Lungu Stefan despre modalitatea efectuarii platilor si prestatia pe care trebuia sa o dea Termogaz Company SA catre MDRT in anul 2010, Lungu Stefan mi l-a prezentat pe Nastasia Gheorghe, secretar general la acea vreme in cadrul ministerului (…) De fiecare data cand am discutat cu Nastasia Gheorghe, ma deplasam la sediul MDRT si prin intermediul lui Lungu Stefan discutam cu Nastasia Gheorghe in biroul acestuia (…) In perioada mai-iunie 2010, am avut o discutie cu Nastasia Gheorghe la sediul MDRT in prezenta lui Lungu Stefan, iar acesta mi-a confirmat ca procentul de 10% pe care SC Termogaz Company trebuia sa-l plateasca pentru a obtine efectuarea platilor de la MDRT. Nastasia Gheorghe mi-a precizat ca trebuie sa platesc banii in numerar, fara a-mi da insa alte detalii. Am inteles ca banii trebuia sa-i dau lui Lungu Stefan si acesta sa-i remita lui Nastasia. Eu stiam ca banii erau dati pentru Nastasia Gheorghe, intrucat cu acesta discutasem”. Totodata, acelasi Adrian Gardean a explicat ca nu a avut “alte elemente care sa-i sustina aprecierea ca banii ajungeau la Udrea”.

Nu in ultimul rand, fratele lui Adrian Gardean, Miron Gardean, a explicat ca nu a auzit niciodata ca banii ar fi urmat sa ajunga la Elena Udrea, ci doar la Nastasia, acesta din urma fiind cel care a cerut comisionul: “Fratele meu a spus ca a discutat cu Nastasia Gheorghe. Sunt sigur ca fratele meu nu a spus ca aceasta suma de bani ar fi fost solicitata de Elena Udrea”.

Acuzaţii de luare de mită şi abuz în serviciu

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al lui Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizația București a PDL și Rudel Obreja).  Fostul ministru al Dezvoltării mai este acuzat că a determinat alți funcționari din minister să își încalce atribuțiile, cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la "Gala Bute", prejudiciind bugetul instituției și creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja. 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră