Dosar penal în cazul tragediei din Retezat. Se iau în calcul mai multe variante

23 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Dosar penal în cazul tragediei din Retezat. Se iau în calcul mai multe variante

UPDATE: Trupurile celor doi tineri care și-au pierdut viața în avalanșa produsă sâmbătă în Masivul Retezat au fost predate, duminică seara, medicilor legiști, după ce echipa de salvamontiști și jandarmi montani, care le-a recuperat de la locul accidentului, a ajuns în zona Cârnic, unde au ajuns cu mașinile Serviciului de Medicină Legală Hunedoara.

Poliţiştii hunedoreni au deschis un dosar penal în cazul accidentului de pe muntele Retezat în care şi-au pierdut viaţa alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi,

”Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi fac cercetări sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg. Deja au fost audiate trei persoane. Este vorba despre şeful grupului care se afla cu cele 50 de persoane pe munte şi alţi doi din grup care au intervenit în momentul avalanşei pentru a-i ajuta pe cei care au fost loviţi de căderea de zăpadă. Oricum, urmează ca absolut toate persoanele care se aflau pe munte să fie audiate”, a declarat pentru news.ro Laura Bradu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Ea a mai spus poliţiştii iau în calcul mai multe variante. ”E posibil ca zăpada să fi fost fortuită, e posibil ca avalanşa să fi fost provocată. Oricum, va trebui făcută o expertizare. Urmează să se stabilească dacă se face cineva vinovat de acest accident”, a mai spus Laura Bradu.

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat pentru News.ro că avalanşa s-a produs din cauza grupului masiv de persoane aflat pe munte. "Oare stă pe acoperiş zăpada cand dă soarele şi afară e cald? Nu. Alunecă. Aşa e şi pe crestele alea ale munţilor. Cei care au fost acolo aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Eu de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zapada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieţii mei să plece. Ei au plecat şapte cu şcoala de ghizi. Au mers cu 51 de persoane. Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Aşa s-a produs, din acţiunea propiilor lor persoane, ei înşişi au declanşat avalanşa", a spus şeful Salvamont Hunedoara.

Totodată, Bodean a spus la Digi 24 că responsabil pentru tragedie este liderul grupului care a ales să meargă pe traseu, deşi de zile bune se ştia de riscul producerii avalanşelor.       

Duminică dimineaţă, salvatorii au urcat din nou pe munte pentru a încerca să coboare trupurile celor doi copii care au murit izbiţi de stânci în timpul avalanşei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră