UPDATE. Tragedie în Retezat. Doi copii dintr-un grup au murit în urma unei avalanşe

22 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Tragedie în Retezat. Doi copii dintr-un grup au murit în urma unei avalanşe

Doi copii au murit, sâmbătă, după o avalanşă produsă în Munţii Retezat. Echipele de salvare montane din judeţul Hunedoara au pornit către zona în care s-a produs avalanşa. Informaţia a fost confirmată de coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Raed Arafat.

Şeful DSU a declarat că salvatorii au scos din zăpadă cadavrele celor doi tineri, în vârstă de 13 și 14 ani. "Au fost prinși în avalanșă și, din păcate, nu au putut fi salvaţi", a declarat Arafat, conform Associated Press. Alte trei persoane din grup au fost prinse în avalanșă, dar nu sunt în pericol. Raed Arafat a mai spus că nu știe dacă turiştii făceau drumeții sau erau la schi.

Salvatorii montani au declarat, pentru corespondentul Mediafax, că un turist a apelat 112 şi a anunţat că un grup format din cinci turişti a fost surprins de o avalanşă, între Şaua Bucurei şi Poiana Pelegii din Munţii Retezat. Apelantul le-a spus salvatorilor montani  că doi copii şi-ar fi pierdut viaţa. 

Claudiu Iacob, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, a declarat pentru News.ro că pînă la ora actuală nu există certitudinea decesului celor doi copii, acest lucru fiind precizat doar în apelul făcut la 112 de către ceilalţi trei turişti surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat.

"Este vorba despre doi copii, unul de 12 şi altul de 14 ani, care au fost izbiţi de pietre în timpul avalanşei, ei fiind însoţiţi de trei adulţi care au sunat la 112 si au spus că cei doi copii sunt morţi. Turiştii se îndreptau spre Vârful Peleaga, din Retezat", a declarat Iacob, care a spus că deocamdată nu se ştie de unde sunt cei cinci turişti.

Sursa citată a precizat că în zonă mai era un grup de 50 de persoane, în trecere pe Şeaua Bucurei, şi care cobora spre Cabana Genţiana, iar aceşti turişti au spus că au văzut momentul producerii avalanşei şi că s-au îndreptat către cei cinci turişti ca să-i ajute.
Salvatorii estimează că vor ajunge în zona catastrofei în aproximativ două ore.

Potrivit ISU Hunedoara, spre locul intervenţiei se deplasează echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeriei Montane, ISU Hunedoara cu două autospeciale, dintre care una de transport personal şi victime multiple, precum şi echipaje ale Poliţiei. Elicopterele aparţinând punctelor de operare Târgu Mureş şi Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu.

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat la Digi 24: "Grupul a fost constituit din 51 de persoane. Şi-au declanşat singuri avalanşa. Responsabilul va plăti cumva. Am dat presei anunţuri de sanse mari de avalanşe în Retezat, dar nu s-a ţinut cont de avertizările noastre."

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră