Dispoziţii din Codul de procedură penală privind redeschiderea unor dosare, neconstituţionale

23 Iun 2015
Dispoziţii din Codul de procedură penală privind redeschiderea unor dosare, neconstituţionale

Plenul Curții Constituționale a decis astăzi, cu majoritate de voturi, că dispozițiile art. 335 alin. (4) din Codul de procedură penală, care stabilesc că un judecător de cameră preliminară hotărăște, fără participarea procurorului și a suspectului sau inculpatului, asupra legalității și temeiniciei ordonanței prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale, sunt neconstituţionale. 

Conform  unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.335 alin. (4) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale cu privire la soluția legislativă conform căreia judecătorul de cameră preliminară hotărăște "fără participarea procurorului și a suspectului sau, după caz, a inculpatului".

Până acum, procurorul general a cerut redeschiderea mai multor dosare pe numele fostului preşedinte Traian Băsescu, privind obţinerea casei din Mihăileanu, spălare de bani,  răpirea jurnaliştilor români în Irak, furt calificat şi insultă în cazul jurnalistei căreia fostul şef al statului i s-a adresat cu apelativul "ţigancă împuţită". De asemenea, procurorul general a cerut şi redeschiderea  dosarului Erata în care sunt implicaţi judecătorii CCR.

Constituţia  prevede însă că deciziile CCR se publică în Monitorul Oficial, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor, deci nu pot fi aplicate retroactiv. În cauzele care nu se află încă pe rolul instanţelor judecătoreşti, cum sunt cele enumerate mai sus, la momentul publicării deciziei CCR, chiar dacă acţiunea este introdusă în termenul de prescripţie a dreptului, partea nu mai poate solicita aplicarea deciziei Curţii. În aceste cazuri, decizia Curţii Constituţionale se va aplica exclusiv în privinţa raporturilor juridice ce urmează a se naşte după publicarea sa în Monitorul Oficial, se explică într-un document postat pe site-ul CCR.

De asemenea, legea fundamentală stabileşte că legile şi ordonanţele în vigoare, declarate neconstituţionale, „îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră