UPDATE. Decizia BOR: Filmările în biserică se vor face numai cu aprobare

15 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Decizia BOR: Filmările în biserică se vor face numai cu aprobare

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi, în şedinţă de lucru, şi a luat mai multe decizii printre care şi  cea privind regimul filmărilor şi transmisiei pe internet a slujbelor religioase.

"Filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligația respectării normelor liturgice și tipiconale", a decis Sfântul Sinod, conform basilica.ro

Patriarhia Română a revenit vineri cu precizarea că decizia nu vizează nunţile şi botezurile, cum s-a interpretat la apariţia ştirii. "Hotărârea din 15 februarie 2018 a Sfântului Sinod (...) nu priveşte înregistrările audio-video făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viaţa familiei, aşa cum sunt Botezul şi Cununia, ci se referă exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) şi filmări cinematografice. Hotărârea Sfântului Sinod s-a luat în urma multor sesizări din partea credincioşilor, care înţeleg că lacaşul de cult este un spaţiu liturgic sfinţit şi sfinţitor, nu un spaţiu civil-secular", precizează Patriarhia.

O altă decizie luată joi vizează activitățile culturale și artistice desfășurate în lăcașurile de cult. "Întrucât activitățile culturale și artistice desfășurate în lăcașurile de cult, pot provoca tendințe de auto-secularizare a spațiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabilește ca aceste activități culturale să fie organizate în alte spații ale parohiilor, sau în spații publice închiriate pentru acest scop".

De asemenea, Sfântul Sinod a decis continuarea acordării de sprijin financiar și material unităților școlare care au nevoie de reparații, renovări și dotaări de către Centrele eparhiale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră