Premierul Dacian Cioloș a lansat Platforma România 100, cu 10 principii ale guvernării pentru cetăţeni

17 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Premierul Dacian Cioloș a lansat Platforma România 100, cu 10 principii ale guvernării pentru cetăţeni

Premierul Dacian Cioloș a lansat luni seară Platforma România 100, o platformă care trece în revistă 10 principii "ale unei guvernări pentru cetățeni" (ro100.ro).

Cele 10 principii sunt însoțite de mai multe proiecte naționale despre care prim-ministrul în funcție crede că "ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor".

În documentul postat şi în pagina sa de Facebook, Dacian Cioloș reamintește că a promis că nu va candida la alegerile parlamentare și spune că decizia sa "rămâne fermă".

"Mandatul de premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică și economică a țării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâștige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de #Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători a rămas același", notează premierul.

El spune că a dorit să arate "că România se poate guverna și altfel — cu onestitate, corectitudine, integritate" și opinează că "în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea că interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată".

"Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experiență, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară", scrie Cioloș.

Șeful Guvernului amintește în postarea intitulată „De ce?” că în 2018 România va celebra centenarul Marii Uniri.

"100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democrație, de la războaie și crize profunde la integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 — România la 100 de ani — 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâștiga încrederea în România și în noi înșine", anunță Dacian Cioloș.

În trei ore de la postare, anunţul lui Dacian Cioloş a strâns peste 18.000 de like-uri, nenumărate comentarii şi 8.800 de share-uri.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră