DILEMA POLIŢISTULUI ROMÂN: a trage sau a nu trage? În 2015, oamenii în uniformă au folosit armamentul în 62 de situaţii

23 Aug 2015
 DILEMA POLIŢISTULUI ROMÂN: a trage sau a nu trage? În 2015, oamenii în uniformă au folosit armamentul  în 62 de situaţii
A trage sau a nu trage? Aceasta este întrebarea poliţiştilor înainte de a folosi armanentul din dotare. Bineînţeles, atunci când situaţia o impune, fără a face exces de zel. De teamă să nu fie traşi la răspundere, de cele mai multe ori, oamenii în uniformă nu au curajul să apese pe trăgaci. Motivul?- Mulţi dintre ei susţin, sub protecţia anonimatului, că actuala lege îi descurajează să reacționeze în situațiile de risc. Mai exact, pentru fiecare glonț tras, scriu zeci de rapoarte, dau explicaţii peste explicaţii  și pot ajunge chiar să fie cercetați penal.

Situaţiile din ultima perioada - cazul agentului Gheorghe Ionescu, înmormântat astăzi cu onoruri militare, după ce acum trei săptămâni a fost  călcat intenţionat de un afacerist turc- dar şi cea a poliţistului agresat pe o plajă din Mamaia  au pus în discuţie  schimbarea legii de funcţionare a Poliţiei Române şi Statutul Poliţistului. În plus, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un proiect de modificare a Codului Penal, în aşa fel încât agresiunile împotriva poliţiştilor, jandarmilor sau magistraţilor să fie majorate cu două treimi, potrivit MAI. Sunt însă şi voci care susţin că ar trebui înăsprite, în acelaşi timp,  şi testările psihologice, legile  şi criterile de selecţie pentru intrarea în sistem a purtătorilor de armă. 

De ce se tem poliţiştii să folosească arma din dotare

Site-ul mariustuca.ro a făcut o solicitare la Poliţia Română pentru a afla ce spun statisticile din 2014-2015 despre folosirea armanentului din dotare de către poliţişti şi în câte cazuri au folosit arma oamenii în uniformă. „Toţi poliţiştii sunt dotaţi cu armament, portul acestuia fiind realizat doar atunci când exercitarea atribuţiilor de serviciu o impune. În cadrul procesului de pregătire, în scopul reducerii situaţiilor în care poliţistul ar putea fi expus unei stări de pericol ce ar justifica utilizarea armamentului, la nivelul Poliţiei Române au fost adoptate şi măsuri de natură organizatorică referitoare modul de intervenţie la evenimente, urmărindu-se în principal ca forţele de ordine implicate în soluţionarea evenimentului să fie proporţionale cu gradul de pericol preconizat al intervenţiei“, susţin oficiali din IGPR.

În 2014, polițiștii au intervenit la 1.007.073 evenimente şi au folosir arma din dotare în 138 de situaţii

Astfel, potrivit informaţiilor primite de la IGPR, în cursul anului 2014, polițiștii au intervenit la 1.007.073 de evenimente ca urmare a solicitării formulate prin Sistemul Naţional Unic al Apelului de Urgenţă 112 sau prin alte mijloace de sesizare, au prins un număr de 9.243 persoane date în urmărire și au aplanat 154.711 stări conflictuale. În cursul anului 2014, în 138 de situații, polițiștii au folosit armamentul din dotare exclusiv pentru executarea unor focuri de avertisment. De asemenea, în 26 de situații, polițiștii au executat foc asupra unor vehicule, iar în 14 cazuri aceștia au executat foc asupra unor persoane, provocând rănirea a 13 dintre acestea.

În 2015, poliţiştii au folosit focul de avertisment în 62 de situaţii


Referitor la anul 2015, în perioada 1 ianuarie-1 iunie a.c., au fost înregistrate 62 de situații în care polițiștii au executat foc de avertisment, 16 situații în care au executat foc asupra unor vehicule și 2 situații în care au executat foc asupra unor persoane, provocând rănirea uneia dintre acestea. „Totodată, mai menționăm faptul că în cursul anului 2014 și 2015 nu au fost înregistrate decese survenite în urma vătămărilor corporale produse în urma executării de foc asupra unor persoane. De asemenea, mai trebuie specificat faptul că, în 75 % dintre cazuri, vătămările corporale s-au produs la nivelul membrelor inferioare sau superioare, ceea ce denotă o precauţie manifestată de către personalul Poliţiei Române în ceea ce priveşte protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor urmărite“, potrivit IGPR.

Îndemnul lui Băsescu din 2009 către poliţişti 

În 2009, Traian Băsescu, preşedintele de atunci, lansa un apel generos pentru oamenii în uniformă: „Puneţi mai repede mâna pe armă în faţa infractorilor“. Şi Dan Nica, pe atunci ministru de Interne, a aprobat atunci cererea şefului statului, recunoscând însă, că poliţiştii români au o oarecare reticenţă în a folosi pistoalele din cauza lacunelor legislative şi a procedurii problematice de după. Dacă în România legea îi limitează pe polițiști, în Occident, aceştia  se bucură de o mai mare libertate. Cunoscut este exemplul Statelor Unite unde orice abatere de la cuvântul agenților îi poate determina pe aceștia să facă uz de armă, fără prea multe negocieri. 

Şi Liviu Popa îi îndemna pe poliţişti să pună mâna pe arme...

În 2011, Liviu Popa, şeful Poliţiei Române de atunci, relua acelaşi îndemn pentru subalteriii săi: „Folosiţi armamentul din dotare atunci când se impune. Pentru asta aveţi arma“, le spunea Popa oamenilor din „ograda“ lui.  „Îi indemn la fermitate, să înlăture frică şi teama că, dacă vor folosi armamentul se va întâmpla nu ştiu ce. Îi asigur că nu vor trebui să facă multe rapoarte. (...) Când vor să reţină un suspect iar acesta nu se supune procedurilor de somare şi devine agresiv, politiştii au dreptul să folosească armamentul din dotare. Dacă suspectul nu se supune somaţiei, devine agresiv şi pune în pericol viaţa politiştilor, aceştia pot să tragă“, susţinea atunci Popa.

Tipurile de armament din dotarea polițiștilor

Tipurile de armament din dotarea polițiștilor sunt: pistol calibru 7,65 mm- model 1974 (Carpați), pistol calibru 9*18 mm-model Makarov și pistol calibru 9*19 mm- model Glock. Potrivit prevederilor art. 38 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, fiecare situaţie în care s-a făcut uz de armă se raportează de urgenţă ierarhic, iar de îndată ce va fi posibil, raportul va fi întocmit în scris. Dacă în urma uzului de armă s-a produs moartea sau vătămarea unei persoane, fapta se comunică de îndată procurorului competent, potrivit legii.

„În aplicarea acestor prevederi legale, la nivelul Poliţiei Române, sunt derulate procedurile necesare în vederea stabilirii existenţei/inexistenţei unei abateri disciplinare şi a vinovăţiei, cu privire cauzele şi împrejurările în care acestea s-au produs.  În cazul în care, pe parcursul cercetării disciplinare, există suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea unor infracţiuni, sunt sesizate organele de urmărire penală competente. În acest caz, procedura disciplinară pentru aceste fapte se suspendă până la soluţionarea definitivă a cauzei penale. Subliniem faptul că în toate cazurile în care s-a produs moartea sau vătămarea unei persoane, aspectele privind uzul de armă fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale“, au explicat pentru site-ul nostru oficiali ai Poliţiei.

CE SPUNE LEGEA?

În conformitate cu prevederile Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului, toţi politiştii aflaţi în evidenţa unităţilor din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române au în dotare arme de foc. Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române stipulează la art.37 următoarele :

(1) Politia Romana poate interveni în forţă, în condiţiile legii, impotriva celor care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum şi împotriva celor care ameninţă cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat.

(2) Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea şi somarea, prin mijloace de amplificare sonoră, a participanţilor la dezordine asupra necesităţii respectării legii şi ordinii publice. Dacă dupa avertizare se încalcă în continuare ordinea publică şi legile, poliţistul numit ca şef al dispozitivului de ordine sau şefii ierarhici îi somează pe participanţi folosind formula: Prima somaţie: Atenţiune, vă rugăm să părăşiţi... Vom folosi forţa!, urmată de semnale sonore şi luminoase. Dacă după trecerea perioadei de timp necesare dispersării cei somaţi nu se supun, foloseşte o ultimă somaţie, astfel: Ultima somaţie: Părăsiţi... Se va folosi forţa!

(3) Daca in astfel de situatii, precum si in cele prevazute de art. 47 din Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor se impune uzul de arma, in prealabil se va folosi o ultima somatie, astfel: Parasiti... Se vor folosi armele de foc!

(4) Folosirea mijloacelor de impiedicare şi constrangere încetează de îndată ce s-a restabilit ordinea publică.


AGRESAŢI, BĂGAŢI ÎN SPITAL, ALERGAŢI  ŞI MUŞCAŢI de ...infractori 

Presa a relatat, de-a lungul timpului, multe speţe în care poliţiştii au fost bătuţi, împuşcaţi, alergaţi şi chiar muşcaţi în timpul unor misiuni de urmărire a infractorilor. Cu toate acestea, au ales să nu folosească armamentul din dotare. 

„Dulăul“ de la Rutieră, omorât de afaceristul turc. Gheorghe Ionescu, poliţistul de la Rutieră, a fost condus astăzi pe ultimul drum, fiind înmormântat cu onoruri militare. Accidentul s-a produs în 2 august, în jurul orei 03.30, în zona intersecţiei străzii Nicolae Caramfil cu Şoseaua Pipera, unde se afla împreună cu alţi agenţi de la Brigada Rutieră a Capitalei, pentru un control în trafic.  Accidentul a fost provocat de omul de afaceri turc Abdullah Atas, căruia poliţistul i-a făcut semn să oprească. Acesta a încetinit, dar când a ajuns în dreptul agentului de la Rutieră a accelerat şi l-a lovit. Poliţistul a fost târât pe capotă pe o distanţă aproximativ 350 de metri, apoi a fost aruncat pe şosea la 10 metri. Poliţiştii au stabilit că şoferul avea o alcoolemie de 1,65 la mie şi mergea cu o viteză de 180 - 200 de kilometri la oră. Conform anchetatorilor, după ce l-a lovit pe agent, omul de afaceri turc a fugit de la locul accidentului şi a fost prins de poliţişti în Pipera. Afaceristul riscă închisoarea pe viaţă.

Codruţ Oprea, băgat în comă, în 2010, de interlopul Danezu. În 2010,  poliţistul Codruţ Oprea a  fost lovit cu o sticlă în cap, într-un bar din Târgovişte, de către interlopul Danezu. De atunci, este în comă indusă pe un pat de spital. Părinţii lui se roagă în fiecare zi ca poliţistul să îşi revină, însă numai o minune îl mai poate readuce în starea iniţială. Codruţ Oprea a fost intubat şi protezat respirator, fiind ajutat să respire de către aparate. Acesta are şi o complicaţie pulmonară, prognosticul medicilor fiind rezervat. Poliţistul Codruţ Oprea de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa a fost dus în comă de gradul IV la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, în noaptea de 4 spre 5 septembrie 2010, după ce a fost lovit cu o sticlă în cap, într-un bar din Târgovişte, de către George Daniel Uţă, membru al grupării Ghenosu. După ce l-a lovit pe poliţist, Uţă a fugit de la locul faptei, ieşind pe un geam de la toaleta localului Irish Pub din Târgovişte. El a fost prins în 5 septembrie 2010, într-un apartament din Bucureşti, fiind arestat preventiv şi acuzat de tentativă de omor.

Poliţist din Constanţa agresat pe o plajă din Mamaia. 
Un polițist din Constanța a fost lovit sâmbătă dimineața, în stațiunea Mamaia, de o mașină condusă de un șofer pe care încerca să-l legitimeze, după ce acesta își parcase autoturismul pe plajă.  Conform unor surse din poliție, sâmbătă dimineața, s-a primit o sesizare prin 112 la Biroul Mamaia prin care se semnala că, pe plajă, este un autoturism parcat. La fața locului, s-a deplasat o echipă mixtă, formată dintr-un polițist și jandarm, care a identificat lângă mașină un bărbat. Agentul i-a solicitat acestuia să scoată mașina de pe plajă, dar a constatat că este sub influența alcoolului sau drogurilor, fapt pentru care s-a urcat polițistul la volan, iar bărbatul în dreapta. Conform acelorași surse, după ce a scos autoturismul de pe plajă, polițistul a coborât și i-a solicitat bărbatului respectiv actele de identitate.

"Acesta s-a făcut că se uită în torpedou, iar la un moment dat a sărit pe scaunul din stânga, a pornit mașina și s-a pus în mișcare cu viraj la stânga, acroșând polițistul cu portiera în zona șoldului", precizează sursele menționate.Șoferul în cauză și-a continuat deplasarea, iar după circa 1 km a lovit un stâlp, unde a fost prins și condus la spital pentru recoltarea probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Potrivit acelorași surse, rezultatul primei probe ar fi indicat 2 la mie alcool în sânge. La spital, a ajuns și polițistul, acuzând dureri la coloană, fără a fi însă nevoie de internare. Potrivit surselor citate, șoferul în cauză are 31 de ani și este din Constanța


EXCES DE ZEL SAU APLICAREA LEGII?

Există însă şi cazuri în care purtătorii de armă jonghează cu  excesul de zel, fără a respecta legea. 

Împuşcat în cap de un poliţist local. Caz concret: doi tineri și un polițist au ajuns la spital după o altercație violentă, la finalul evenimentului Street Delivery, desfășurat în Capitală, pe strada Arthur Verona.  Atunci, un tânăr a fost împuşvat în cap, cu un pistol cu bile, de un poliţist de la Poliţia Locală Sector 1 Bucureşti.  Potrivit martorilor, polițiștii au folosit împotriva tinerilor arme neletale, după ce unul dintre oamenii legii ar fi fost lovit în cap cu o sticlă. Victimele au fost transportate la Spitalul Floreasca, cel mai grav rănit este polițistul care a suferit un traumatism cranian. Din imagini se vede cum un polițist își scoate pistolul din toc și îl îndreaptă către o persoană. Pe caldarâm este întinsă o altă persoană, un tânăr de 19 ani, despre care martorii spun că fusese împușcat cu puțin timp înainte de filmare.  Surse apropiate anchetei au declarat pentru stirileprotv.ro că scandalul a pornit în momentul în care polițiștii au le-au cerut tinerilor să se legitimeze, pentru că făceau gălăgie. După confruntări verbale, lucrurile au degenerat în momentul în care unul dintre tineri a lovit un polițist cu o sticlă în cap. Politiștii secției 1, unde au ajuns la audieri atât grupul de tineri, cât si politiștii locali, fac cercetări pentru ultraj, dar și pentru purtarea abuzivă a oamenilor legii.

Un poliţişti a băgat un sportiv în comă. 13 iunie 2005. Un agent de la Poliţia Rutieră Arad a fost reţinut pentru 24 de ore, sâmbătă seara, pentru că l-ar fi bătut pe sportivul de 23 de ani care a fost internat în comă la un spital din Timişoara. Agentul de la Poliţia Rutieră Arad, ar fi autorul agresiunii asupra lui Alex Băltean, de 23 de ani. Procurorii spun ca poliţistul a recunoscut că a avut o altercaţie cu sportivul, ambii aflaţi sub influenţa alcoolului.

Poliţiştii i-au spart capul fratelui unui deputat. Conform infobraila.ro, Mihai Răzvan Petrea, fratele deputatului UNPR Dorin Petrea a fost reținut și agresat de polițiști la ieșirea dintr-un club din Brăila. Mihai Răzvan Petrea a fost reținut de polițiști, alături de un cunoscut, la ieșirea dintr-un club aflat pe faleza Dunării. Conform mărturiei sale, forțele de ordine l-au agresat fără motiv fiind bătut inclusiv în secția de Poliție. De abia după intervenția iubitei sale, pe care apucase să o anunțe telefonic, și care a solicitat intervenția avocatului său, Petrea a fost transportat la spital unde medicii au constatat că avea capul spart și alte urme ale unor traumatisme pe corp.

O femeie a fost încătuşată pe trecere. 6 iunie 2015. O femeie a fost încătuşată de trei poliţişti după ce a fost depistată că a traversat printr-un loc nepermis, în zona Obor, din Capitală, oamenii legii spunând că au acţionat astfel întrucât aceasta a refuzat să se legitimeze, având un "comportament recalcitrant şi agresiv". Potrivit unui răspuns transmis la solicitarea mediafax.ro  de reprezentanţii Poliţiei, vineri, în zona Şoselei Colentina numărul 2 - Piaţa Obor a avut loc o acţiune cu caracter preventiv a Poliţiei Rutiere, pentru că în "acest loc este un punct negru pe harta rutieră a Bucureştiului, prin prisma numărului de accidente produse având de principală cauză traversarea prin loc nepermis". Pe parcursul acţiunii, precizează sursa citată, a fost observată o femeie, angajată în traversarea şoselei prin loc nepermis, iar în momentul în care poliţiştii rutieri i-au solicitat să se legitimeze pentru a o amenda, aceasta "a avut un comportament recalcitrant, agresiv şi a refuzat să se legitimeze". "Agenţii din cadrul Brigăzii Rutiere au primit sprijin din partea unei patrule de siguranţă publică şi deoarece persoana a continuat să se manifeste agresiv a fost necesară imobilizarea şi conducerea acesteia la sediul secţiei de poliţie, în conformitate cu normele în vigoare", precizează reprezentanţii Poliţiei. Femeia a fost amendată cu 500 lei. Aceasta este întrebarea poliţiştilor înainte de a folosi armanentul din dotare. Bineînţeles, atunci când situaţia o impune, fără a face exces de zel. De teamă să nu fie traşi la răspundere, de cele mai multe ori, oamenii în uniformă nu au curajul să apese pe trăgaci. Motivul?- Mulţi dintre ei susţin, sub protecţia anonimatului, că actuala lege îi descurajează să reacționeze în situațiile de risc. Mai exact, pentru fiecare glonț tras, scriu zeci de rapoarte, dau explicaţii peste explicaţii și pot ajunge chiar să fie cercetați penal.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră