Cu cine se mai întâlneşte premierul Japoniei la Bucureşti?

16 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cu cine se mai întâlneşte premierul Japoniei la Bucureşti?

UPDATE

Din cauza crizei guvernamentale, premierul Japoniei a fost dus să viziteze Muzel Satului, alături de soţia sa.

„Mă bucur că am prilejul de a vizita România în calitate de prim-ministru al Japoniei, având în vedere şi faptul că este prima vizită la acest nivel. În ceea ce mă priveşte însă, personal am mai fost în România cu 35 de ani în urmă, în luna august. Lucram atunci ca secretar al ministrului de externe al Japoniei, nimeni altul decât tatăl meu, Shintaro Abe. Atunci am fost nu numai la Bucureşti, ci şi la Neptun, frumoasa staţiune de pe litoralul Mării Negre. Am şi acum în memorie imaginea României în acele zile de vară pline de energie”, a declarat Shinzo Abe, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

 

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, se va afla marţi la București, vizita făcând parte dintr-un turneu în Europa Centrală și de Est. Shinzo Abe este primul premier nipon care face o vizită oficială la Bucureşti. Practic, este o vizită istorică.

Shinzo Abe vine la Bucureşti  însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze.

Premierul japonez va fi primit la Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis, însă nu se știe dacă se va întâlni și cu reprezentanți ai Guvernului, în condițiile crizei politice generate de demisia lui Mihai Tudose. Marţi, la Palatul Victoria, urma să fie primit prim-ministrul Japoniei.

 

Tudose a anunţat luni seară că nu doreşte să asigure interimatul la cârma Guvernului.

Premierul a precizat că programul de marţi al prim-ministrului de la Palatul Victoria va fi preluat de vicepremierul Paul Stănescu. "Domnul vicepreşedinte (vicepremier - n.r.) Stănescu preia programul", a spus Tudose, potrivit agerpres.ro.

Întrebat cum a pierdut aşa repede susţinerea partidului, el a spus: "Partidul a hotărât că e nevoie de un alt Guvern, cu alt tip de abordare (...) Tot timpul este loc de mai bine. Eu nu am dorit să rup partidul să-l împărţim", a afirmat Tudose.

Adresa oficială privind demisia premierului Mihai Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială, a informat luni seara Guvernul într-un comunicat.

"Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens", se arată în comunicatul Executivului.

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va emite decretul de vacantare a postului.

"Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial", se mai arată în comunicat. 

Cel mai tânăr prim-ministru al Japoniei este şi premierul japonez care efectuează prima vizită în România de la Marea Unire, scrie rfi.ro.

Abe este cel mai longeviv premier din istoria Japoniei, aflându-se la cel de-al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, scrie BBC.

Măsurile fiscale, poreclite „Abenomics”  au fost un succes pentru creşterea PIB-ului , economia Japoniei accelerând după o lungă stagnare. Sub mandatul său, nivelul de şomaj a devenit cel mai mic din ultimele decenii, totuşi încă nu au crescut şi salariile odată cu creşterea exporturilor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră