Cronica unor traficanţi de arme care nu au existat

10 Aug 2016 | scris de Mara Răducanu
Cronica unor traficanţi de arme care nu au existat

 

Noi informaţii în cazul reportajului despre traficul de arme realizat de Sky News în România. Intermediarul întregii afaceri spune că jurnalistul britanic l-a minţit că lucrează la un documentar în care este nevoie de figuraţie. DIICOT a descoperit însă că jurnalistul televiziunii ar fi plătit trei români să joace rolul de traficanţi de arme într-un reportaj pe care l-a făcut în România.

Ce spune intermediarul întregii afaceri? 

„Persoana respectivă mi-a comunicat că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu acest trafic de arme pentru informarea populaţiei. Ei ne-au spus în felul următor: Dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Eu, fiind şi translator şi fixer, am avut un prieten care ştiind că are arme de vânătoare l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar. Bineînţeles nu pe gratis. O remuneraţie pentru actorie. Pentru prezentare. Mi-au declarat: Nu vă faceţi griji pentru că la momentul difuzării acestui documentar pe postul Sky va apărea la sfârşitul documentarului, pe display, toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ”, a povestit intermediarul, potrivit Digi 24. 

 

traficanti armee

Cât a costat „un rol principal“ în povestea traficanţilor de arme

De la rolurile principale deținute în scenariul desenat de reporterii Sky News, pentru care au fost recompensați cu câte 2,000 de euro, "traficanții" de arme au redevenit figuranți, după ce au fost identificați de procurorii DIICOT.  Conform unor surse judiciare, citate de bistriteanul.ro, unul dintre cei trei actori aleși de Sky News se numește Pantics Levente, are 36 de ani, s-a născut în comuna Iernut, din județul Mureș. În prezent locuiește în Bistrița, este căsătorit și este account manager la Vodafone. Conform sursei citate, șeful său spune că n-a mai trecut pe la muncă de două săptămâni, dar că de dimineață i-a dat un mesaj unei colege în care a comunicat că nu apare nici astăzi, fără să precizeze motivul.

Persoana care i-a pus în contact pe jurnaliștii Sky News cu "traficanții" este Aurelian Szanto, un cetățean român care muncește în Marea Britanie, în Birmingham. 

Ce spune jurnalistul Ramsay Stuart,cel care a realizat reportajul Sky News 

Ramsay Stuart (N.R.-foto), jurnalistul care a realizat reportajul Sky News, spune că tot ce este prezentat în filmare este real şi că este la dispoziţia autorităţilor române. Britanicul mai spune că, dacă s-a lăsat înşelat, atunci oamenii din material sunt cei mai buni actori. „De ce au accceptat să facă asta? Tipul care a pus la cale tot făcea parte din familie (n.r. - de traficanți). Dar acum nu se mai ocupă cu așa ceva. A fost parte a familiei, s-a născut acolo. Iar ei îi erau datori pentru anumite lucruri pe care el le făcuse pentru ei. Nu pot spune ce anume a făcut în trecut, dar a fost important pentru ei", a declarat jurnalistul Ramsay Stuart pentru România Tv.

jurnalist britanicc

Ziaristul a explicat că înainte de a face reportajul s-a sfătuit cu consultantul său militar, care are experienţă militară de 25 de ani, iar acesta i-a confirmat că traficanţii nu sunt impostori. "Am alături de mine tot timpul un tip, care este soldat, este consultantul meu militar. Mi-a dat confirmări în legătură cu acei tipi, cu armele, are o experiență militară de 25 de ani și îi accept opiniile. Dar am și eu experiența mea. Dacă ar fi jucat teatru (n.r. - traficanţii), atunci ar merita un Oscar. Sunt cei mai buni actori", a adăugat jurnalistul.

În apărarea sa, englezul a precizat că a făcut multe reportaje în zonele de conflict din lume, iar dacă autorităţile vor să îl ancheteze, el va răspunde la toate întrebările. "Autorităţile (n.r. - române) pot vorbi cu mine oricând doresc, la fel şi cele britanice, pot spune oricui ce fac. Am făcut interviuri cu talibanii, cu Statul islamic, cu Al Nusra, am petrecut mult timp din viaţa mea în zonele de război", a mai spus jurnalistul Ramsay Stuart.

 

hoti litoralll

Bărbaţii care au încercat să vândă arme jurnaliştilor de la Sky News, ridicaţi în această dimineaţă 

Bărbaţii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News au fost ridicați, în această dimineață, de DIICOT, procurorii deschizând o anchetă pentru fapte de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor...

Procurorii efectuează mai multe percheziții în Târgu Mureș și Bistrița Năsăud în urma cazului difuzat de Sky News, patru persoane urmând să fie aduse de la Târgu Mureş, o a cincea, cea care ar fi intermediat legătura cu jurnaliştii, fiind deja la sediul DIICOT. Daniel Horodniceanu, procurorul-șef DIICOT, a declarat că au fost găsite toate armele care apar în reportajul celor de la Sky News și a precizat că se confirmă faptul că materialul este de fapt un scenariu pus la punct de jurnaliștii britanici.

Ce a spus Ambasadorul României la Londra: „Nu trebuie să supradramatizăm un incident pe care îl lămurim, îl clarificăm...“

 Dan Mihalache, Ambasadorul României la Londra, a declarat pentru mediafax.ro  că lucrurile trebuie puse în "bună ordine" în ceea ce priveşte opinia publică britanică şi că autorităţilor li s-a explicat care este situaţia în cazul Sky News, diplomatul subliniind că ''nu trebuie să supradramatizăm''.  Misiunea noastră e să punem lucrurile în bună ordine pentru opinia publică din Marea Britanie. Autorităţilor le-am explicat deja şi au înţeles", a declarat Mihalache.  Ambasadorul a spus că, în opinia sa, nu trebuie "să facem dintr-un reportaj un capăt de ţară". "Percepţia se construieşte din acumulări succesive de date, informaţii. Noi trebuie să avem grijă ca asemenea acumulări să nu fie de tipul acestui reportaj", a subliniat diplomatul.

armeee

"Aici nu e vorba de relaţii între autorităţile statului, aici e vorba de o făcătură de presă, n-are nicio legătură cu statele şi cu relaţiile dintre state. (...) Nu trebuie să supradramatizăm un incident pe care îl lămurim, îl clarificăm, arătăm că e o făcătură şi cu asta gata", a conchis Dan Mihalache.

Despre traficul de arme din Estul Europei, în special Balcani, inclusiv prin România, s-a vorbit duminică în două anchete jurnalistice date publicităţii de Sky News şi Deutsche Welle.  Traficanţi de arme din România le vând arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor, arată o anchetă realizată de Sky News preluată de news.ro.

Analiştii de securitate spun că celulele islamiste şi atacatorii consideră în prezent armele automate drept cel mai bun mod de a semăna teroarea în Occident, iar graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei, scrie Sky News.  “Aflată în plin război, Siria deţine armament. Mii de automate de tip AK-47, mitraliere, grenade, arme anti-rachetă şi anti-tanc, precum şi blindate. Cele mai multe dintre acestea sunt originare din Balcani: Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Slovacia, Muntenegru, Serbia şi România. În Siria ajung pe căi ocolitoare: cu maşina sau avionul sunt transportate mai întâi către Arabia-Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite sau Turcia şi de acolo în zona de conflict. Suma totală a tranzacţiilor depăşeşte 1,2 miliarde de euro”, se arată în investigaţia de presă dată publicităţii de Deutsche Welle.

 

CITIŢI ŞI: Românii din reportajul Sky News, ridicați de DIICOT 

                Sky News: Traficanţii din România vând arme oricui doreşte, inclusiv teroriştilor 

               Procurorul-șef DIICOT: De invidiat norocul unor jurnalişti care filmează efectiv cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi

              Ce a declarat Ramsay Stuart, jurnalistul care a realizat reportajul Sky News: „De ce au accceptat să facă asta? (...)“

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră